Met het inlijven van Boston Dynamics beweegt Google zich steeds meer op de robotmarkt. Maar wat hoopt het bedrijf hiermee te bereiken?

Advertentie

Schijnbaar was het aanschaffen van zeven bedrijven op de robotmarkt in nog geen halfjaar niet voldoende voor Google. Onlangs heeft de zoekmachinegigant voor een onbekend bedrag ook Boston Dynamics ingelijfd, onder meer bekend van de Big Dog (zie filmpje onderaan) en het paard zonder hoofd genaamd LS3.

Veel van de door Boston Dynamics ontwikkelde robots zijn geïnspireerd op dieren, zoals BigDog, Cheetah en WildCat. Verder werkt het bedrijf aan meer menselijke robots, waaronder Atlas en Petman. Beelden hiervan zijn te zien op hun YouTube-kanaal.

Door de aanschaf van Boston Dynamics is Google een leverancier van militaire hardware geworden. Het bedrijf heeft laten weten het contract met het VS-leger te eren, maar dat het niet van plan is zich hier op toe te leggen.

Andy Rubin
Het is steeds duidelijker dat Google onder leiding van Andy Rubin de kant van de robots op wil. De Android-bedenker startte zijn carrière als robotengineer in de jaren negentig in Duitsland. Hij kwam bij Google te werken toen zijn beginnende bedrijf Android werd overgenomen, dat overigens een robotje als logo heeft.

Rubin heeft eerder al aangegeven aan een langetermijnvisie van tien jaar te werken. Het is niet duidelijk wat hij hiermee bedoelt. 

Moderne pakezels
Robots als BigDog worden gezien als de pakezels van de moderne tijd. Dat is de reden dat het Pentagon dit soort onderzoeken financiert. Atlas richt zich op het ontwikkelen van robots die kunnen opereren in diverse rampscenario"s, zoals een kernsmelting bij een energiecentrale.

Het is tevens mogelijk dergelijke robots te bewapenen. Google heeft vooralsnog geen plannen om deze Terminator-achtige robots daadwerkelijk te maken.

Gezelschapsrobot
Momenteel levert de ontwikkeling van robots nog veel te weinig op om een positief effect te hebben op de inkomsten van Google, tenzij ze met een met een ontzettend populair speeltje op de markt komen. Zo werkte Boston Dynamics mee aan de gezelschapsrobot Aibo van Sony.

Het meest waarschijnlijke vooruitzicht is dat de robots gebruikt gaan worden om de mens te ontlasten. Bijvoorbeeld bij het ondersteunen van ouderen. Daar doet men in Japan tegenwoordig veel onderzoek naar.

Hoe dan ook, Google verdient zo veel geld op de online-advertentiemarkt dat het bedrijf miljoenen kan uitgeven aan onzekere projecten. Alhoewel robots op de lange termijn een grote bron van inkomsten kan worden.

Advertentie