IBM wordt voor de rechter gedaagd omdat het bedrijf de risico's van een samenwerking met de NSA niet bekendmaakte.


Het Louisiana Sheriff’s Pension and Relief Fund, een Amerikaans pensioenfonds dat aandeelhouder is van IBM, sleept IBM-directeur Virginia Rometty en financieel directeur Mark Loughridge voor de rechter.

IBM zou niet transparant genoeg geweest zijn over zijn samenwerking met de NSA en de daaruit voortvloeiende zakelijke risico’s. Dat meldt het persbureau Reuters.


Omzetdaling in China
IBM moest half oktober een teleurstellende omzetdaling van 22% en een winstdaling van 4% in China melden. De dag erna daalde het aandeel met bijna 6,5%, waardoor net geen dertien miljard dollar beurswaarde in rook opging.

Het Center for Strategic Studies in Washington meldde vorige maand nog dat IBM, samen met Cisco en Microsoft, het vertrouwen van Chinese klanten lijkt kwijt te spelen na mediaberichten dat ze de NSA aan gevoelige informatie hielpen. Ook voor Microsoft was China in september een van de zwakste markten.

Op de Auscert-conferentie in mei van dit jaar merkte de gepensioneerde luitenant-kolonel Bill Hagestad van het US Marine Corps al op dat de gevolgen voor een bedrijf als Cisco erg zwaar kunnen zijn als de spanningen tussen de VS en China verder oplopen. Op dat moment was er over het NSA-spionageprogramma nog zo goed als niets bekend.

“Ik voorspel dat binnen vijf jaar een bedrijfje in San Francisco ermee ophoudt, omdat China, de grootste klant van Cisco, hen aan de kant schuift”, zei de voormalige militair toen.

Valse beloftes
De NSA ligt onder vuur vanwege een hele reeks controversiële programma’s die het op poten heeft gezet. Het agentschap bespioneerde onder meer de Duitse en Mexicaanse presidenten, installeerde spionageapparatuur in buitenlandse ambassades, maakte malware die meer dan 50.000 pc’s infecteerde, brak in in de netwerken van Google en Microsoft en infiltreerde zelfs in onlinespelletjes.

Over de wettelijkheid van veel acties bestaan ook de grootste twijfels. Hoewel de NSA probeert om bij zijn spionage zo veel mogelijk Amerikaanse burgers te ontzien, worden die regels vaak compleet genegeerd of wordt het aan een buitenlandse mogendheid overgelaten om dit te controleren.

Het agentschap heeft ook de wat vervelende gewoonte om bevriende landen te beloven dat ze niet bespioneerd zullen worden, om het daarna doodleuk toch te doen