Volgens een onderzoek van Ericsson ontgrendelen mensen hun telefoon liever met een vingerafdruk dan een wachtwoord.

De kans is groot dat tegen het eind van 2014 veel nieuwe smartphones gebruikmaken van biometrische technologie, zoals vingerafdrukherkenning. 

In september bracht Apple al de iPhone 5s met een vingerafdruklezer, in de hoop de veiligheid en het gebruiksgemak van de smartphone te verhogen. Andere fabrikanten staan te springen om hierop aan te haken en hopen op korte termijn de technologie in hun eigen apparaten te implementeren.


(Beeld: CNet)

Volgens een onderzoek van Ericsson, uitgevoerd onder 100.000 mensen in 40 verschillende landen, gelooft bijna driekwart van de ondervraagden dat volgend jaar de biometrische smartphones het meest gangbaar worden.

Meer dan de helft verkiest vingerafdrukontgrendeling boven een complex wachtwoord. Bijna net zoveel mensen zien ook wel iets in een irisscan, waarbij je oog de sleutel is tot het vrijgeven van je apparaat.

Hoewel Apple momenteel op de telefoonmarkt het alleenrecht heeft op de vingerafdrukontgrendeling, is de verwachting dat veel fabrikanten het komende jaar naadloos aansluiten en nog meer manieren vinden om smartphones, tablets en computers te beveiligen.

Andere opvallende zaken uit het onderzoek:

  • Ongeveer vijftig procent van alle smartphonegebruikers gebruikt een app om hun dataverbruik te monitoren. Een kwart doet dit omdat ze graag willen weten hoeveel data ze gebruiken. Een derde gebruikt deze gegevens om hun factuur te controleren.
  • Gezondheidsgerelateerde technologieën nemen een vlucht in 2014. Vier op de tien mensen willen hun telefoon gaan gebruiken om alle fysieke activiteiten bij te houden.
  • Overal internet, dat is wat de mensen willen en verwachten. Het bereik is echter niet overal even goed, daar is men zeer bewust van. Daarnaast kan het signaal sterk genoeg zijn om een telefoongesprek te houden, maar niet om een video op YouTube te kijken. Verbinden met een wifinetwerk behoort ook niet altijd tot de mogelijkheden.