'De mainframe is dood', zegt de ene. 'De mainframe beleeft zijn comeback', volgens de andere. Beiden hebben gelijk, zo blijkt uit een analyse naar aanleiding van ons gratis seminarie over business continuity op 17/12.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!‘De mainframe is dood’, zegt de ene. ‘De mainframe beleeft zijn comeback’, volgens de andere. Beiden hebben gelijk, zo blijkt uit een analyse naar aanleiding van ons gratis seminarie over business continuity op 17/12.

Voor alle duidelijkheid: servers op basis van X86-technologie vormen veruit de grootste groep serversystemen binnen de zakelijke markt. Voor mainframe systemen lijkt nu de situatie te gelden dat bedrijven die deze systemen willen en kunnen vervangen dit nu wel gedaan hebben.

De gebruikersgroep van mainframesystemen blijft de laatste jaren vrijwel constant op iets meer dan 3 procent van de locaties. De mainframe verdwijnt dus zeker niet. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile bij Belgische bedrijven.

Hoewel minder duidelijk dan voor x86-servers, heeft HP op het gebied van mainframe- en midrange-systemen ook een ruime voorsprong op de concurrenten. Van alle geïnventariseerde systemen (mainframe + midrange) is circa 48 procent afkomstig van HP.

IBM is goed voor ongeveer 27 procent van de systemen. Als alleen naar mainframes wordt gekeken dan domineert IBM nog altijd. 8 op de 10 Belgische mainframes is een IBM-systeem. Oracle (voorheen Sun) sluit de top drie met een aandeel van circa 24 procent van de ‘zware systemen’.

Meer informatie over het gratis seminarie rond business continuity vindt u op de website van Business Meets IT.