Nieuws

‘Slecht onthaald’ Windows 8 zou gratis upgrade moeten zijn

Microsoft zou Apple moeten achterna gaan en versie 8.1 van Windows gratis maken voor alle Windows-gebruikers. Dat zegt het analistenbureau IHS.

De tijd is rijp dat Microsoft ‘een Appleke doet’ en zijn bestaande Windows-gebruikers een gratis upgrade geeft. Dat zegt het analistenbureau IHS in zijn laatste PC Dynamics briefing.

“Het laatste OS van Apple, Mavericks, is gratis voor alle gebruikers”, schrijft IHS in een verklaring aan ZDNet. “Microsoft daarentegen vraagt 120 dollar voor zijn slecht onthaald Windows 8, hoewel de upgrade naar het licht herwerkte Windows 8.1 wel gratis is.”

[related_article id=”161452″]

Met de release van OS X 10.9 Mavericks maakte Apple de upgrade voor bestaande OS X-gebruikers gratis. Daarvoor rekende het bedrijf 20 euro aan voor OS X 10.8 Mountain Lion en 30 euro voor OS X 10.7 Lion.

Microsoft maakte de upgrade naar Windows 8.1 alleen gratis voor bestaande Windows 8-gebruikers.

“Dankzij zijn gewilde producten wordt Apple al op verschillende vlakken aangezien als een innovator. Gratis upgrades aanbieden is alweer een nieuwe stap voor deze trendsettende leider om zijn positie te versterken”, schrijft een lyrische Clifford Leimbach van IHS. 

“Een gratis upgrade kan een goede manier zijn om mensen die nog afwachten over de streep te trekken en hen zo definitief in het Apple-kamp binnen te halen. Een Mac wordt zo een stuk aantrekkelijker voor deze kopersgroep, zeker wanneer gratis upgrades nu – en in de toekomst – meegeteld worden in de kosten voor een nieuwe aankoop. Reken daarbij het bloeiende Apple-ecosysteem met het dominante iTunes om apps, liedjes en films aan te kopen en de aandrang om de sprong te wagen zou wel eens onweerstaanbaar kunnen zijn.”

“Consumenten lopen niet weg van Windows”, zo klinkt het verder, ze blijven loyaal aan het merk, maar “niet omdat ze er zo dol op zijn”, maar “vooral omdat er geen alternatieven zijn. Zonder realistische alternatieven zullen ongelukkige gebruikers vast blijven houden aan hun huidige versie van Windows.”

Een gratis upgrade naar Windows 8/8.1 voor alle bestaande gebruikers zou inderdaad heel wat buzz genereren. En heel wat klanten die de laatste paar jaren een pc hebben gekocht die deze besturingssystemen kan draaien, zouden er waarschijnlijk erg blij van worden. Maar er zijn ook heel wat verschillen tussen de zakenmodellen van Microsoft en Apple die IHS over het hoofd ziet.

Het eerste is dat Apple vooral producten verkoopt die een combinatie vormen van hardware en software. Microsoft daarentegen hangt veel meer af van softwareverkoop dan van hardwareverkoop. Een besturingssysteem gratis weggeven en tegelijk voldoende omzet draaien, is voor het bedrijf dan ook een veel moeilijkere opgave dan voor Apple.

Nog een andere factor die men niet over het hoofd mag zien, is ondersteuning. Sinds de release van OS X 10.9 lijkt het erop dat Apple de ondersteuning van oudere versies van OS X heeft stopgezet. Er worden ook niet langer veiligheidspatches voor uitgebracht. 

Voor gebruikers die in staat zijn om het nieuwe OS te draaien, is dat geen probleem. Voor wie dat niet kan, omdat hun hardware te oud is of omdat ze door compatibiliteitsproblemen een oudere versie blijven gebruiken, kan dit een serieuze kopzorg zijn. Vergelijk dit met bijvoorbeeld Windows XP. De gebruikers hiervan blijven nog ondersteuning krijgen tot april 2014, hoewel het OS al ruim twaalf jaar oud is.

Zodra men Apple en Microsoft, of OS X en Windows gaat vergelijken, draait dit al snel uit op een vergelijking tussen appelen en citroenen. De twee bedrijven hebben verschillende zakenmodellen, verschillende klanten en een verschillende aanpak van upgrades. De twee concurrenten in één zelfde zakenmodel dwingen, is gewoonweg nonsens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business