Microsoft heeft samen met Europol en de FBI een netwerk van geïnfecteerde computers ontwricht, dat onder meer voor klikfraude wordt gebruikt.

Advertentie

Microsoft heeft samengewerkt met het European Cybercrime Centre van Europol en de FBI om het ZeroAcces-botnet een fikse slag toe te dienen.

Het ZeroAccess-botnet is een netwerk van door malware geïnfecteerde computers. Een computer kan geïnfecteerd raken door ZeroAccess na een bezoek aan een website waar de malware op actief is. ZeroAccess zou wereldwijd op zo’n twee miljoen computers verspreid zijn

Dat netwerk van besmette pc’s wordt door hackers ingezet voor het ontfutselen van inloggegevens en klikfraude. Volgens Microsoft zou de klikfraude – valse kliks op advertenties – maandelijks ongeveer 2,7 miljoen dollar schade berokkenen aan adverteerders.

Volgens Microsoft is ZeroAccess één van de meest robuuste en duurzame botnets die vandaag operatief zijn. Dat komt doordat ZeroAccess op een peer-to-peer-infrastructuur steunt om het netwerk aan te sturen, in plaats van één centrale command-and-control-server, zoals gewoonlijk het geval is. Daardoor is het moeilijk om het botnet helemaal uit te roeien.

Advertentie