Nieuws

Microsoft gaat zich beter wapenen tegen overheidsspionage

De reus uit Redmond gaat zijn clouddiensten en verbindingen tussen datacenters beter versleutelen om de privacy van zijn gebruikers te vrijwaren.

Microsoft heeft bevestigd dat het tegen eind 2014 alle bewaarde gebruikersgegevens, alsook al het gegevensverkeer naar gebruikers en tussen datacenters, van encryptie zal voorzien.

In een blogpost zegt het bedrijf dat het gebruik zal maken van 2048-bit encryptiesleutels en perfect forward secrecy, ofwel het gebruik van tijdelijke sleutels, om het dataverkeer en de gegevens van gebruikers te beschermen.

[related_article id=”161452″]

Microsoft reageert hiermee tegen de overheidsspionage op het internet, die door klokkenluider Edward Snowden aan het licht werden gebracht. Eerder raakte bekend dat het verkeer tussen de datacenters van Google en Yahoo werd afgetapt door de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ. Ook Google en Yahoo hebben na die onthulling hun beveiliging opgekrikt.

Naast deze technologische maatregelen, gaat de softwaregigant ook juridische maatregelen treffen om de privacy van zijn gebruikers beter te beschermen. Elke aanvraag tot inzage van gebruikersdata zal worden aangevochten en Microsoft stelt alles in het werk om zijn gebruikers op de hoogte te stellen wanneer hun gegevens worden opgevraagd.

Om eventuele zorgen van gebruikers over achterpoortjes in de software weg te nemen, gaat Microsoft de transparantie verhogen door hun broncode voor meer mensen toegankelijk te maken. Overheden kunnen die code nu reeds inzien, maar binnenkort zullen ook andere klanten toegang krijgen via een netwerk van ‘transparency centers’, die Microsoft wereldwijd gaat openen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business