Nieuws

Weer misstanden in een Chinese iPhone-fabriek

Opnieuw wordt een Chinese Apple-leverancier beschuldigd van foute arbeidsomstandigheden.

Opnieuw wordt een Chinese Apple-leverancier beschuldigd van foute arbeidsomstandigheden. Een bekende veelpleger van slavenarbeid is Foxconn. Nu is het de beurt aan Biel Crystal Manufactory, maker van iPhoneschermpjes.

Biel Crystal is een van ’s werelds grootste producenten van glas voor mobiele toestellen, horloges en klokken. De hoofdvestiging staat in Hongkong, maar het heeft twee Chinese fabrieken, een in Guangdong en een in Shenzhen.

Biel rekent niet alleen Apple tot zijn klanten. Ook Samsung, HTC, Nokia en Lenovo zijn afnemers.

[related_article id=”158256″]

Zeven dagen elf uur werken
De fabrikant buit zijn arbeidskrachten op meerdere manieren uit, zo beweert een actiegroep uit Hongkong. Volgens Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom) wordt het personeel gedwongen om ploegendiensten van elf uur te draaien, zeven dagen per week, met slechts één vrije dag per maand. Buiten die dag is er geen enkele pauze.

De fabriek is niet veilig, lezen we in het rapport van Sacom. Medewerkers raken geregeld gewond, maar ontvangen daarvoor nooit compensatie. Ook krijgen ze een boete of worden ze ontslagen als ze hun productiedoelen niet halen, glas breken of in slaap vallen.

Tot slot moeten ze volgens de actiegroep een leeg contract tekenen zodra ze ontslag nemen. Daardoor kunnen ze het bedrijf nooit meer aanklagen. In Guangdong hebben de afgelopen drie jaar zeker vijf arbeidskrachten zelfmoord gepleegd.

Undercover
Sacom baseert dit alles op zo’n zestig interviews dat het afnam buiten de fabriek, plus een eigen undercoveronderzoek.

Apple betreurt de situatie, zo laat het weten in een reactie aan nieuwsdienst Reuters.

“We staan erop dat onze leveranciers zorgen voor veilige werkomstandigheden, dat ze medewerkers waardig en met respect behandelen en altijd milieuverantwoord te werk gaan overal waar Apple-producten worden gemaakt.

"Apple inspecteert elk jaar meer fabrieken, duikt daarbij dieper in de productieketen en legt de lat voor zijn leveranciers steeds hoger. In 2012 hebben we 393 controles uitgevoerd in fabrieken over de hele wereld.”

Bij Biel Crystal Manufactory werken volgens de website van de onderneming zestigduizend mensen, van wie veertigduizend in Guangdong. Daarmee is de fabriek een stad(je) van het formaat Turnhout.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business