Nieuws

De digitale uitdaging

Trends in IT vanaf het Gartner Symposium rond BYOD, 'Internet of Things', Big Data

Vorige week vond het jaarlijks gerenommeerde Gartner Symposium plaats in Barcelona. Dé gelegenheid om de laatste IT-trends te delen met collega’s, CIO’s, vendoren en analisten. Aangezien ik daarbij zelf aanwezig was maak ik graag van de gelegenheid gebruik om mijn persoonlijke top 4 IT-trends met u te delen.   

 

1. Blijvende kopzorgen voor IT managers rond BYOD/mobiliteit

    De oorzaak ligt in het samenkomen van vier sterke en blijvende ontwikkelingen:

  • Diversiteit aan mobiele toestellen: meer en meer eigen toestellen van werknemers worden gebruikt op de werkvloer. 
  • Social Media: werknemers gebruiken hun eigen toestellen op een toenemend aantal social media kanalen met een steeds groter wordend publiek. 
  • Cloud: de ‘consumerization’ van Cloud diensten geeft de gebruiker nog meer mogelijkheden om opslagruimte buiten het eigen toestel (of bedrijfsinfrastructuur) aan te wenden om zodoende overal en altijd aan de informatie te geraken. Een paar jaar geleden was email of enterprise (on-premise) opslag nog de belangrijkste alternatieve opslagplaats voor werknemers. 
  • Explosieve toename informatie: een direct gevolg van de hierboven genoemde ontwikkelingen. Om een idee te geven: iedere twee dagen komt er maar liefst 5 EB (exabytes) aan nieuwe data bij. Ter vergelijking: sinds het ontstaan van de aarde tot aan vandaag, is er dezelfde hoeveelheid aan informatie geproduceerd ! 

2. MDM (Mobile Device Management) moet evolueren naar EMM (Enterprise Mobility Management)

De traditionele MDM mogelijkheden zoals Asset Tracking, Remote Control, Password Reset of Data Encryption zijn niet meer afdoende om aan de eisen rond databeveiliging te voldoen bij de ontwikkelingen zoals hierboven genoemd. Er zullen nieuwe functies moeten worden toegevoegd om tot een betrouwbare Mobile IT Value Chain te komen. Deze functies zijn:

  • Applicatie/Data Containerization, als een krachtige oplossing tegen het lekken van data.  
  • VPN Support, die IT beheerders in staat stelt om per applicatie het gebruik van VPN te voorzien en te beheren.
  • Customizable Secure Boot, die een authenticatie vereist door een sleutel die wordt geverifieerd door de hardware. 
  • Geo-Fencing, die het gebruik van bepaalde applicaties/data kan beperken in specifieke geografische locaties of door het tracken van de toestellen van mobiele eindgebruikers gebaseerd op hun GPS posities. 

Maar zelfs als de nieuwe EMM oplossingen deze functies bieden, blijft de vraag voor welke vendor te kiezen. Er zijn nu meer dan 150 MDM/EMM oplossingen beschikbaar op de markt (waarvan sommige gebaseerd op het SaaS model) en verdere consolidatie hiervan zal zeker binnen twee jaar gebeuren. 

3. Ondertussen staat de Digitale Economie voor de deur.. 

Er is geen reden te bedenken waardoor de groei aan informatie zou stoppen in de komende jaren. Met de komst van de ‘Internet of Things’ is de digitale wereld alsmaar meer aanwezig. In 2009 waren er 1,6 miljard persoonlijke toestellen en 0.9 miljard sensoren. Dat betekent dat er 2,5 miljard ‘Things’ verbonden waren met het internet. Tegen 2020 zal dit aantal groeien naar 30 miljard ‘Things’. Ieder toestel, sieraad of product kan potentieel een ‘actief’ product zijn dat data verzameld via het internet. Dit maakt nieuwe applicaties noodzakelijk die deze nieuwe informatiestroom kunnen beheren en analyseren.

De verwachting is dat ieder object dat meer waard is dan €100 uitgerust zal zijn met een chip en een sensor, en hierdoor geconnecteerd zal zijn. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn dat een meubelmaker een chip implementeert in een stoel zodat hij gewaarschuwd wordt zodra de stoel toe is aan vervanging of reparatie. Een verbeterde service richting klant. 

4. Met de ondersteuning van nieuwe applicaties.. 

Dit brengt mij tot de laatste trend: Analytics. De Big Data technologie zal nieuwe economische waarde leveren aan alle organisaties die deze nieuwe informatiestroom analyseert, beheert of gebruikt. Volgens Gartner zal tegen 2020 de totale economische opbrengst door de ‘Internet of Things’ 1,5 triljoen euro bedragen door de creatie van nieuwe inkomsten, kostenreductie of het herzien van bestaande business modellen. 

Big Data is de absolute nieuwe kracht die de IT wereld zal veranderen zoals de PC, mobiele toestellen en cloud computing eerder hebben gedaan. Daarom verwacht Gartner dat er een nieuwe – tijdelijke – functie zal ontstaan binnen organisaties: de CDO, Chief Digital Officer. Deze CDO zal de transformatie van organisaties naar de Digitale Economie aansturen door het coördineren en opzetten van Big Data en Analytics investeringen binnen organisaties en het herzien van de bedrijfsprocessen en modellen. Hiermee krijgen bedrijven de beste voorbereiding op de nieuwe digitale economie. 

Bent u klaar voor deze digitale uitdaging? 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business