Twitter geeft gebruikers de mogelijkheid om zelf tijdlijnen samen te stellen rond een bepaald thema, evenement of nieuwsfeit.

Advertentie

Twitter heeft een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee gebruikers tijdlijnen kunnen samenstellen rond een bepaald thema, evenement of nieuwsfeit.

De nieuwe functie werd dinsdag gelanceerd en moet meer structuur brengen in de chaos aan tweets die dagelijks de wereld in worden gestuurd. Gebruikers kunnen zich opwerpen als "curator" van een tijdlijn rond een bepaald onderwerp en deze zelf invullen met tweets die zij relevant vinden. Het doet wat denken aan Storify, maar dan exclusief voor Twitter.

“Dit betekent dat wanneer er op Twitter een conversatie rond een evenement of onderwerp op gang komt, jij de mogelijkheid hebt om een tijdlijn te creëren die de tweets naar boven brengt die naar jouw mening het meest relevant en opmerkelijk zijn”, verklaart Twitter-medewerker Brian Ellin in een blogpost.

Het maken en beheren van een gecureerde tijdlijn kan momenteel alleen nog maar via de Twitter-applicatie TweetDeck, maar tijdlijnen kunnen vervolgens wel via een URL worden gedeeld of ingesloten in andere websites. De nieuwe functie wordt tijdens de komende dagen naar alle TweetDeck-gebruikers uitgerold.

Het toevoegen van tweets aan een tijdlijn zal in eerste instantie manueel moeten gebeuren, maar Twitter sleutelt ook aan een API waarmee je de gecureerde tijdlijnen volgens een bepaalde logica kan programmeren. Die API zal tijdens een testfase alleen voor een kleine groep geselecteerde partners beschikbaar zijn, maar geïnteresseerden kunnen zich wel aanmelden om zelf met de API aan de slag te gaan.

De introductie van de gecureerde tijdlijnen volgt kort op de beursgang van Twitter en dat lijkt niet zo gek. Analisten zien het chaotische karakter van de microblogdienst immers als een mogelijke bedreiging voor het succes van het platform.

Advertentie