Nieuws

Tim Berners-Lee vindt NSA-spionage vreselijk en dom

De uitvinder van het wereldwijde web haalt genadeloos uit naar de inlichtingendiensten NSA en GCHQ. Volgens hem zijn ze niet zo slim bezig.

In een interview met The Guardian vandaag noemt Sir Tim Berners-Lee het besluit van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten om encryptiesoftware te kraken voor hun afluisterpraktijken “vreselijk en dom”.

Honderden miljoenen internetgebruikers vertrouwen namelijk op deze versleuteling om hun privégegevens te beschermen. Op deze manier wordt online beveiliging dan ook ernstig verzwakt, zegt de 58-jarige Londenaar, die vorig jaar in zijn geboortestad werd geëerd als bedenker van het wereldwijde web.

[related_article id=”161920″]

Daarnaast vindt Berners-Lee dat de afluistermethode strijdig is met alle pogingen van de Amerikaanse en Britse regeringen om cybermisdaad te bestrijden. Dit terwijl ze die strijd zelf als prioriteit stellen voor de bescherming van hun eigen nationale veiligheid. Tot slot vindt hij het verraad aan de hele IT-industrie.

Hulde aan Snowden en de pers
Niet malse bewoordingen, die The Guardian natuurlijk graag optekent. De Britse regering en met name premier Cameron verwijten het dagblad immers dat het de onthullingen van klokkenluider Snowden over de spionagepraktijken door overheidsdiensten heeft gepubliceerd.

Maar de bedenker van het web komt ook voor dat laatste op. De Engelse krant en Snowden hebben in het publieke belang gehandeld, vindt hij. “Klokkenluiders, en de media die met hen samenwerken, spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. We hebben sterke organisaties nodig voor het bestrijden van online criminaliteit. Maar elke machtige organisatie moet zelf ook gecontroleerd worden.”

Debat nodig
Berners-Lee roept nu op tot een “volledig en vrij publiek debat” over internettoezicht door geheime diensten als NSA en GCHQ. Volgens hem heeft het systeem van controle op deze diensten namelijk gefaald. “Dit is waar klokkenluiders en de journalistiek moeten optreden om de belangen van de maatschappij te beschermen.”

The Guardian heeft deze pittige uitspraken van de wetenschapper ook bewust getimed. Vandaag verschijnen namelijk enkele kopstukken van de inlichtingendiensten GCHQ, MI5 en MI6 voor het Britse parlement om vragen over de affaire te beantwoorden.

Autoriteit
Berners-Lee is een autoriteit op het gebied van de macht en kwetsbaarheid van het internet. Hij werkt vanuit het Massachusetts Institute of Technology als directeur van het World Wide Web Consortium (W3C), dat wereldwijd geldende standaarden voor het web wil bevorderen.

Ook ziet hij speciaal voor de Britse regering toe op data.gov.uk, een overheidswebsite met wél voor iedereen bedoelde data over de samenleving.

Als grondlegger van het web merkt hij vandaag in The Guardian nog op dat hij spionagepraktijken destijds (in 1990) wel had voorzien, maar niet op deze enorme schaal. “Ik realiseerde me niet dat ze zo groot zouden zijn”, aldus de Brit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business