Microsoft heet zijn verlanglijstje voor de opvolging van topman Steve Ballmer teruggebracht tot vijf mensen.

Advertentie

Nee, Bill Gates wordt het niet. Er zijn genoeg andere kandidaten die Ballmer volgend jaar met een gerust hart met pensioen kunnen laten gaan. In augustus presenteerden we al een zogenaamde shortlist van de grootste kanshebbers. Maar het lijstje is nu nog korter, en ziet er toch iets anders uit.

Dit zijn de vijf kandidaten, volgens nieuwsdienst Reuters.

Alan Mullaly (foto). Veruit de meest ervaren en waarschijnlijk ook de duurste kandidaat, hij is nu de baas van autobedrijf Ford. Mocht hij het worden, dan kan hij zeggen dat hij drie van de meest typische Amerikaanse ondernemingen heeft geleid: Boeing, Ford en Microsoft. Hij weet dus wel iets van grote bedrijven. Maar van software?

Stephen Elop. Leek even de gedoodverfde kandidaat, als voormalig leider van het overgenomen Nokia. Maar critici wijzen erop dat hij dat bedrijf eigenlijk níet heeft weten te redden. En misschien is hij te zeer "meer van hetzelfde".

Tony Bates. Kan als topman van Skype Microsoft wellicht moderner maken. Zijn huidige bedrijf is echter wel een beetje kleiner dan de kolos die hij zou moeten gaan leiden. Toch heeft hij ook over de enterprise-afdeling van netwerkgigant Cisco gewaakt. Zijn ogenschijnlijke gebrek aan ervaring zou mee kunnen vallen.

Satya Nadella. Iemand van binnen Microsoft, nu nog baas over cloud en enterprise. Hij zit dus al in de hoek waar het bedrijf uit Redmond mee verder moet, en kan het volgens de kenners verlossen van de jaloezie jegens Google en Apple.

Mike Lawrie. De CEO van CSC, of in normale taal de baas van Computer Sciences Corporation. Hij heeft deze IT-dienstverlener gered van de ondergang, en zou de kandidaat zijn die het roer bij Microsoft drastisch kan omgooien. Een typische turnaround artist zoals ze dat in de VS mooi zeggen, in plaats van crisismanager. Maar of het nou zo slecht gaat met Microsoft? Lawrie leidde ook al de softwarebedrijven Siebel en Misys.

De uiteindelijke keuze voor een troonopvolger wordt gemaakt door een speciale bestuurscommissie binnen Microsoft, waarin ook Bill Gates zetelt.