Terwijl BlackBerry een verwachte overname aan zijn neus voorbij ziet gaan, snoept Windows Phone opnieuw marktaandeel af.

Advertentie

De nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel bevestigen wat we al zagen in de wereld van smartphones: Windows Phone kaapt gebruikers weg bij andere mobiele besturingssystemen die niet Android of iOS heten.

Windows Phone vind je bijvoorbeeld op telefoons van Nokia, HTC en Samsung. Volgens Kantar staat het besturingssysteem van Microsoft nu op bijna tien procent van alle nieuw verkochte smartphones in de vijf belangrijkste Europese landen: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

In dat laatste land is het zelfs iOS gepasseerd. Dat is voor het eerst dat dit gebeurt in deze grote Europese markten, waar Android machtig regeert met 72 procent aandeel.

Kerst verandert weer alles
Kantar Worldpanel berekende verkoopcijfers van juli, augustus en september. Dat is een traditioneel rustige periode voor Apple. De impact van de nieuwe iPhones 5s en 5c, die in de laatste maand werden gelanceerd, wordt pas tegen de kerst verwacht. Vooral in de VS, Groot-Brittannië en Australië, zo denkt Dominic Sunnebo van Kantar.

Windows Phone gaat dit jaar nog goed scoren in opkomende economieën zoals Zuid-Amerika, zegt de onderzoeker. “Nokia heeft in Latijns-Amerika jarenlang gedomineerd. En ook al is zijn populariteit gedaald met [het OS] Symbian, nu heeft het de kans de toppositie terug te pakken.

“Het gros van de consumenten daar heeft nog steeds een Nokia-telefoon, en upgraden naar een instapmodel Lumia is de logische volgende stap”, aldus Sunnebo. “De prijs vormt de belangrijkste barrière in opkomende markten, en de Lumia 520 opent voor velen de deur naar een eigen smartphone.”

Ook in Australië gaat het Windows Phone momenteel voor de wind. Maar het wereldwijde aandeel van het systeem wordt stevig gedrukt door minimale percentages in Azië, met name China en Japan.