Nieuws

BlackBerry niet verkocht, krijgt nieuwe topman

Fairfax Financial zal BlackBerry dan toch niet overnemen, maar gaat wel in het bedrijf investeren. CEO Thorsten Heins maakt plaats voor een nieuwe topman.

Fairfax Financial zal BlackBerry dan toch niet overnemen. Eind september bracht de investeringsmaatschappij een bod uit van 4,7 miljard dollar, maar trekt dat nu terug na een grondige studie van de boeken van het bedrijf.

Fairfax zal wel samen met andere partners een totaal van 1 miljard dollar in BlackBerry investeren, in ruil voor aandelen. De maatschappij zal instaan voor een vierde van dat bedrag en krijgt daardoor een kwart van BlackBerry in handen. Fairfax had daarvoor al 10 procent van BlackBerry in handen en verstevigt nu zijn grip op het bedrijf.

Samen met de investering, vindt er ook een stoelendans plaats bij BlackBerry. Thorsten Heins doet afstand als CEO van het bedrijf en maakt plaats voor de ervaren John Chen, voormalig CEO van ontwikkelaar van bedrijfssoftware Sybase. Prem Watswa, CEO van Fairfax Financial, zal worden aangeduid als Lead Director en Chair of the Compensation, Nomination and Governance Committee.

John Chen heeft in een interview tegenover Reuters gezegd dat hij nog steeds gelooft in een toekomst voor BlackBerry, ondanks de moeilijke financiële positie en een gefaalde poging om het bedrijf te redden met een privé-investering. Volgens Chen heeft BlackBerry “genoeg ingrediënten om een rendabel bedrijf op te bouwen over de lange termijn” en ook smartphones horen daar volgens de nieuwe CEO nog bij.

Chen geeft het bedrijf ongeveer anderhalf jaar om het tij te doen keren. Tijdens die periode verwacht hij nog enkele aanpassingen door te voeren in het bestuur van het bedrijf en wil hij nieuwe gezichten binnen halen. Die moeten helpen om BlackBerry te redden van een voorspelde ondergang.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business