De NSA-spionage is niet alleen schadelijk voor onze privacy, de VS snijdt er zich ook zelf lelijk mee in de vingers. Het schandaal kost de Amerikaanse economie miljarden dollars.


Het NSA-schandaal kost de cloudtechnologiebedrijven in Silicon Valley, en daarmee de Amerikaanse economie, mogelijk miljarden dollars.

De techgiganten in Californië lopen steeds meer omzet mis door de voortdurende onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst, zeggen analisten tegenover Siliconvalley.com.

Met name Europese ondernemers denken twee keer na voor ze in zee gaan met Amerikaanse internetbedrijven voor de opslag van hun data. “In Europa vraagt men zich sterk af: ‘kan ik wel zaken doen met een Amerikaans bedrijf?’”, zegt Andreas Baumhof, CTO van securitybedrijf ThreatMetrix in San Jose. “Zeker als het om een cloudprovider gaat. Iedereen [in Europa] is zich hier vol bewust van.”


De Cloud Security Alliance, security-ontwikkelaar voor Amerikaanse cloudbedrijven, heeft berekend dat 10 procent van de buitenlandse clientèle een project met een Amerikaanse cloudleverancier heeft afgezegd, en dat het voor 56 procent “minder waarschijnlijk” is dat ze er in de toekomst mee willen samenwerken.

Miskleun van 180 miljard
Schattingen van de schade lopen sterk uiteen. Na de onthullingen afgelopen zomer rond het Prism-afluisterprogramma van de NSA sprak de industriegroep Information Technology & Innovation Foundation al van een schadepost van 35 miljard dollar in 2016. De analisten van Forrester Research vinden dat een veel te rooskleurige voorspelling. Zij denken dat de kosten oplopen tot 180 miljard.

Het gaat dan vooral om gemiste inkomsten. Maar andere analisten wijzen er weer op dat hier vooralsnog geen enkel bewijs voor te vinden is. Google, Twitter, Yahoo, Oracle, Dropbox en Salesforce – enkele belangrijke leveranciers van internetgebaseerde diensten – willen er ook niets over kwijt tegenover Siliconvalley.com, dat navraag bij hen deed.

Vernieuwing in gevaar
Desondanks benadrukt David Castro, schrijver van het rapport van genoemde industriegroep, dat de verkoopactiviteiten van niet-Amerikaanse cloudproviders stevig in de lift zitten. Een andere branchevertegenwoordiger, de Information Technology Industry Council, waarschuwde vrijdag dat de dataverzameling en afluisterprogramma’s van de Amerikaanse overheid “de vernieuwende kracht van de wereldwijde digitale economie in gevaar brengen. Veel Amerikaanse technologiebedrijven ondervinden hier een terugslag van.”

Niet versleuteld
Experts in internetbeveiliging merken nog op dat Europeanen vooral ook zorgen hebben over het gegeven dat Amerikaanse datanetwerken niet versleuteld zijn. Zo onthulde Washington Post eind vorige week dat de NSA het dataverkeer aftapt dat verloopt via glasvezelverbindingen tussen de datacenters van Google en Yahoo. NSA krijgt zo toegang tot onversleutelde informatie van miljoenen internetgebruikers.

De hele spionage-affaire kent ook winnaars. Vooral securitybedrijven varen er wel bij. Dit bevestigt Jeff Hudson van beveiliger Venafi in Utah. “Mensen worden stilaan wakker geschud, omdat er maar onthullingen blijven komen.”