De iPhone heeft tijdens het afgelopen kwartaal boven verwachting gespendeerd. De verkoopcijfers lagen 26 procent hoger dan het jaar voordien.


Apple heeft tijdens het afgelopen kwartaal een recordaantal iPhones gekocht. Dat maakte het bedrijf deze week bekend tijdens de voorstelling van zijn kwartaalresultaten.

Het bedrijf uit Cupertino noteert voor het voorbije kwartaal een omzet van 37,5 miljard dollar, met een nettowinst van 7,5 miljard dollar. Het jaar voordien bedroeg de winst nog 8,2 miljard dollar op een omzet van 36 miljard dollar.


Vooral de iPhone deed het goed. Apple verkocht tijdens het afgelopen kwartaal 33,8 miljoen exemplaren. In 2012 lag de verkoop tijdens hetzelfde kwartaal een stuk lager, op 26,9 miljoen verkochte exemplaren. Het goede resultaat is in de eerste plaats te danken aan de nieuwe iPhone 5s en iPhone 5c die begin september werden gelanceerd. In het openingsweekend alleen gingen er al 9 miljoen exemplaren over de toonbank.

Van de iPad werden tijdens het afgelopen kwartaal 14,1 miljoen exemplaren verkocht. Dat cijfer ligt iets hoger dan de 14 miljoen verkochte iPads tijdens hetzelfde kwartaal in 2012. Alleen de verkoop van Macs kende tijdens het voorbije kwartaal een dipje. Het aantal verkochte exemplaren zakte van 4,9 miljoen exemplaren vorig jaar tot 4,6 miljoen exemplaren dit jaar.

Apple heeft – naast de nieuwe iPhones – vorige week ook nog nieuwe Macs en de nieuwe iPad Air en iPad mini met retinascherm voorgesteld. Het bedrijf hoopt, mede dankzij deze vernieuwde productlijn, tijdens het komende kwartaal een omzet van 55 tot 58 miljard dollar te noteren.