Nieuws

Elf jobs die robots overnemen

Daar komen de robots. En ze palmen onze jobs in. Elf doorbraken in computertechnologie die letterlijk het werk uit onze handen kunnen nemen. Van kok en tuinman tot hersenchirurg.

Daar komen de robots. En ze palmen onze jobs in. Elf doorbraken in computertechnologie die letterlijk het werk uit onze handen kunnen nemen.

Het was het vakblad Computerworld dat de oefening eerst deed en die we aanvulden met onze eigen bevindingen. Want sommige robots lijken wel tot alles in staat.

1.  Astronaut

In 2011 werd door de NASA de eerste robot de ruimte in gestuurd. De NASA’s Robonaut 2, R2 voor de vrienden, hielp de crew van het internationale ruimtestation ISS met een aantal taken. Maar in de nabije toekomst zou hij volledig zelfstandig kunnen opereren, na enkele verbeteringen zoals het verbeteren van het gezichtsvermogen van de robot.

2.  Kok

Het technologiebedrijf Momentum Machines heeft een robot ontworpen die tot 360 burgers per uur kan maken. Daarbij bakt de machine zelf de hamburgers, snijdt het zelfstandig de tomaten en augurk en worden de broodjes afgebakken.

3.  Kinderoppas

Geen oppas of grootouders beschikbaar? In 2008 werd in Zuid-Korea een robotnanny onthuld voor in winkelcentra. De robot is even groot als een basisschoolkind en kan praten. Via een badge met barcode geven kinderen hun naam door aan de robot, zodat die kan converseren met uw spruit. De kinderen worden geregeld gefotografeerd en zo opgevolgd.

4. Hersenchirurg

Neurochirurgen van het HSK-ziekenhuis in Wiesbaden verzorgden onlangs de eerste robotgestuurde herseningreep ter wereld. Het gerobotiseerde operatiesysteem in kwestie is feitelijk ontwikkeld voor chirurgische ingrepen aan de ruggengraat en hiervoor al ingezet in duizenden operaties, waaronder scoliose en andere complexe ruggengraatvervormingen.

5.  Apotheker

Robot-Rx is een geautomatiseerd medisch sorteersysteem dat gebruikt kan worden voor het selecteren, opslaan, bijvullen en controleren van medicijnen. Volgens de specificaties van de fabrikant werkt deze tot 99,9 procent nauwkeurig. Veel nauwkeuriger dan de menselijke apotheker dus.
 

6.  Chauffeur

Zelfstandig rijdende auto’s zijn bekender, deels dankzij Google. Maar ook dichter bij huis rijden auto’s autonoom. In Nederland rijdt in Rotterdam de ParkShuttle zelfstandig. In 2005 zorgde een ernstig ongeluk waarbij twee busjes frontaal botsten voor een tijdelijke pauze van het project. Momenteel rijden er dagelijks busjes heen-en-weer op een weg zonder ‘echt’ verkeer.

7. Postbode

Niet DHL of FedEx, maar een zogenaamde drone zorgt voor pakjesbezorging. Het is een idee van startup Matternet. Het bedrijf wil robots kostbare goederen als medicijnen of etenswaren laten bezorgen in moeilijk bereikbare gebieden.

8. Scheepspoetser

De Amerikaanse marine heeft een robot ontwikkeld die zeepokken en andere verontreiniging van scheepsrompen kan poetsen terwijl het schip te water is.
 

9. Tuinman

Tot voor een paar jaar was de robotgrasmaaier eerder een gadget, vandaag raakt het toestel meer en meer ingeburgerd en te koop in nagenoeg alle elektrozaken.

10. iPhone-maker

Foxconn, de elektronicafabrikant die al jaren kritiek krijgt op zijn werkomstandigheden, heeft onlangs een deel van zijn werkkrachten vervangen door robots. Dit omdat het zorgt voor meer efficiëntie en lagere arbeidskosten.
 

11. Journalist

Vorig jaar haalde startup Narritive Science uit Chicago het nieuws met technologie om autonoom nieuwsberichten, zoals sport- en beursnieuws, te schrijven. Op dit moment gebruikt een uitgave als Forbes het systeem voor draft berichten naar aanleiding van jaarverslagen. De LA Times gebruikt het systeem al om snelle nieuwsberichten te publiceren, bijvoorbeeld over natuurrampen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business