Alweer een softwarebedrijf gaat zijn eigen hardware uitbrengen, nu Adobe aankondigt dat het een stylus voor tablets op de markt brengt, met een digitale lineaal die in de coulissen wacht.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Adobe kondigde afgelopen dinsdag aan dat het zal starten met de verkoop van Mighty, een stylus voor iPads die het voor het eerst afgelopen mei demonstreerde. De softwaremaker lanceerde meteen twee nieuwe iOS-apps, Parallel en Contour, die met de Mighty moeten gaan samenwerken.

Parallel is meer een schetsapp, terwijl Contour is bedoeld om de omtrekken van foto’s te omlijnen en die naar Parallel te importeren. Adobe is van plan om een softwareontwikkelaarskit uit te brengen, zodat externe appbouwers nieuwe mogelijkheden kunnen bouwen voor de Mighty.

Naast de stylus heeft Adobe ook een digitaal verbonden lineaal op de planning staan. Dit product, Napoleon, zou het makkelijker moeten maken om nauwkeuriger te tekenen op een tablet, via een Bluetooth-verbinding die de accessoire verbindt met een mobiel toestel.

Michael Gough, Adobes vice-president van ervaringsontwerp zei over Mighty’s achterliggende technologie: “Het is best verrassend hoe goed de tactiele feedback aanvoelt terwijl je aan het tekenen bent. Ik denk dat er veel analoog zal zitten in de volgende generatie digitale gereedschappen.”

De draadloze verbinding van de Mighty kan statusinformatie doorgeven aan een tablet, zoals de hoeveelheid druk die een gebruiker uitvoert op de digitale pen. Er is ook een optionele link naar zijn Creative Cloud-dienst, die bijvoorbeeld kleurschema’s kan downloaden of bepaalde elements kan wegkopiëren naar een online klembord.

De Mighty zal worden geleverd met een beschermhoesje, dat meteen dienst doet als usb-oplader. De stylus bevat ook een led-lampje dat via kleuren functionele informatie weergeeft.

Adobe heeft voor de productie van zijn nieuwe accessoires het bedrijf Adonit aangetrokken, dat met de Jot al eerder een tabletstylus op de markt heeft gebracht. De Mighty borduurt voort op dit concept, al is de punt wel dunner dan de oorspronkelijke 5 millimeter.

Komst Napoleon nog onzeker
Het is nog niet bekend wat Adobe wil gaan vragen voor de Mighty en het is daarnaast nog onzeker of de Napoleon ooit op de markt zal komen.

Hoewel steeds meer softwarebedrijven ook hun eigen hardware beginnen te maken, zoals Microsoft en Google, lijkt Adobe niet van zins om dezelfde weg op te gaan. Het wil vooral de industrie nieuwe concepten voorhouden die betere en nieuwe hardware voor creatieve professionals oplevert.

“We brengen een minimale hoeveelheid hardware uit die nodig is om een beter softwarebedrijf te worden”, zegt Gough. “We hebben geen plannen om een hardwarebedrijf te worden.”