Nieuws

Belgacom ontkent voorliegen regering over datalek

Belgacom zou de overheid valse informatie hebben bezorgd in verband met het datalek dat maandag aan het licht kwam. De operator ontkent de beschuldigingen.

Volgens Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) heeft Belgacom valse informatie bezorgd aan de minister van Overheidsbedrijven en het parlement in verband met het datalek dat maandag aan het licht kwam. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Pas op 19 juli van dit jaar – nadat Belgacom bij het parket een klacht had ingediend tegen onbekenden – raakte bij een select groepje ministers bekend dat de servers van Belgacom waren besmet met gesofisticeerde malware. Nochtans stelde Belgacom naar verluidt al in de zomer van 2012 vast dat er een probleem was met haar servers. Dat probleem raakte toen niet opgelost.

In juni van dit jaar werd er een gespecialiseerde Nederlandse firma bijgehaald die het probleem wel wist vast te stellen. Het federale parket werd ingeschakeld en de verschillende veiligheidsdiensten werden erbij gehaald. De minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille, was toen nog niet op de hoogte van de hele zaak.

Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) zegt dat Belgacom verkeerd heeft gehandeld. Hij vindt dat Belgacom de bevoegde minister onmiddellijk op de hoogte had moeten stellen toen de problemen werden ontdekt.

Deseyn stelde op 2 mei 2013 de schriftelijke vraag aan minister Labille of er recent overheidsinstellingen geconfronteerd waren met een datalek. Op basis van gegevens verschaft door Belgacom antwoordde Labille op 10 juli dat de operator “de laatste maanden geen enkele diefstal of inbreuk in verband met gegevens geregistreerd had”.

Het Kamerlid concludeert daarom dat Belgacom valse informatie heeft bezorgd aan minister Labille, waardoor deze ongewild heeft gelogen voor het parlement. Deseyn zegt tegen Het Nieuwsblad dat Belgacom hier een grote fout beging. “Net als alle andere bedrijven moet ook Belgacom veiligheidsincidenten melden aan de overheid én de abonnees.”

Belgacom ontkent de beschuldigingen van Deseyn. Woordvoerder Jan Margot zegt tegen Het Nieuwsblad het volgende: “We brachten eerst het federale parket en daarna het BIPT (de Belgische telecomregulator) op de hoogte. We zijn een autonoom overheidsbedrijf en zijn dus geen verantwoording verschuldigd aan de minister. Als we trouwens onze meerderheidsaandeelhouder, de overheid, hadden ingelicht, dan moesten we ook de andere aandeelhouders op de hoogte brengen. Dat was geen optie.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business