Nieuws

Belgische overheid blokkeert meer websites dan ze toegeeft

Volgens Justitieminister Annemie Turtelboom blokkeert het Belgische gerecht momenteel 83 websites. Maar het aantal geblokkeerde domeinen ligt een stuk hoger dan de minister zelf wil toegeven.

Turtelboom gaf vorige week antwoord op een schriftelijke vraag van senator Bert Anciaux (sp.a), die wilde weten welke websites op dit moment ontoegankelijk zijn voor het Belgische publiek.

De Justitieminister zegt in haar antwoord dat het in totaal gaat om 83 geblokkeerde domeinen. Daarbij draait het om 67 sites die zonder vergunning online gokken aanbieden, terwijl het in de overige gevallen gaat om ‘inbreuken op privacy en copyright’ of de verkoop van ‘illegale medicijnen en andere verboden producten’, zo schrijft persbureau Belga.

De Justitieminister heeft echter haar cijfers niet op orde, zo blijkt uit een eigen telling van ZDNet.

[related_article id=”158455″]

Het is lang niet altijd bekend welke sites verscholen gaan achter een DNS-blokkade van Belgische providers op last van Justitie. Turtelboom zegt in haar antwoord dat het niet opportuun is om de naam van sommige domeinen vrij te geven.

De namen van geblokkeerde illegale goksites zijn dan weer wel bekend: de Belgische Kansspelencommissie publiceert regelmatig een bijgewerkt overzicht op haar site. Uit de laatste update blijkt dat het aantal geblokkeerde domeinen een stuk hoger ligt dan de minister laat doorschemeren.

Verboden goksites
De Kansspelencommissie zegt op 6 september dat 80 domeinen op haar zwarte lijst staan. Van die sites zijn 76 domeinen daadwerkelijk geblokkeerd, terwijl de laatste vier toevoegingen (tijdelijk) nog beschikbaar zijn.

Het is bovendien opvallend dat niet alle internetproviders de sites op de zwarte lijst blokkeren. Via Belgacom-dochter Scarlet is de site spinpalace.com bijvoorbeeld gewoon te bezoeken, terwijl dat via providers Base en Telenet onmogelijk is. Bovendien is een drietal goksites inmiddels opgeheven, waardoor de providers een leegstaande site blokkeren.

Geheime zwarte lijst
Eind augustus werd via Torrent Freak bekend dat Belgische internetproviders stilletjes een handvol nieuwe torrentsites hadden geblokkeerd op vraag van het parket. Sites als ExtraTorrent, Bitsnoop en het oude domein van Kickasstorrents (kat.ph) hoorden bij de sites die niet meer direct te bezoeken waren voor Belgische internetgebruikers.

Telenet bevestigde destijds tegenover ZDNet dat het op vraag van het parket begonnen zijn blokkade op DNS-niveau voor torrentsites had uitgebreid, maar verwees naar het parket voor de namen van de ontoegankelijke sites.


Belgische surfers die ExtraTorrent.com of Kat.ph willen bezoeken, krijgen deze boodschap te zien.

Nu blijkt dat het aantal geblokkeerde torrentsites sinds die tijd opnieuw is gegroeid. Wie het overzicht van de meest populaire torrentsites van 2013 er bij pakt, ziet dat zeven van de tien sites niet meer direct toegankelijk is.

Kickass.to, het huidige domein van de populaire torrentsite KickAss Torrents, wordt ook geblokkeerd, terwijl dat eind augustus nog niet het geval was.

De Belgian Anti-Piracy Federation (BAF), die in 2011 via het Antwerpse Hof van Beroep toestemming kreeg om The Pirate Bay te blokkeren, is ook op de hoogte van de uitgebreide DNS-blokkade.

BAF, dat de belangen behartigt van grote Amerikaanse filmmaatschappijen, zegt dat het per overtredende site een klacht indient bij justitie en niet van tevoren op de hoogte wordt gesteld als een blokkade daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

“Wij maken een dossier klaar voor de rechter. Zij doen dan het onderzoek en beslissen of een site moet worden geblokkeerd”, zegt hoofd communicatie van BAF Anne-Gaëlle Solé.

Alles bij elkaar worden zo ver wij weten nu negen torrentsites geblokkeerd, inclusief The Pirate Bay.

Als we die domeinen, samen met het geblokkeerde Kinderporno.com, voor het gemak scharen onder de ongenoemde geblokkeerde sites, komen we uit op tenminste 96 sites, die momenteel of binnen afzienbare tijd worden geblokkeerd.

Grote Belgische firewall
Het Ministerie van Justitie weet dus niet alleen exact hoeveel domeinen het blokkeert, maar het aantal geblokkeerde sites neemt dus nog altijd langzaamaan toe. De blokkade op DNS-niveau heeft inmiddels de spottende naam Great Firewall of Belgium meegekregen.

De groeiende lijst met ‘STOP-sites’ was voor het Brusselse advocatenbureau Mylex reden om in juni actie te voeren tegen de blokkering. In naam van Anonymous startte het een ‘bevrijdingsactie’ van het Belgische internet.

“Dit gaat manifest in tegen het principe van openbaarheid van bestuur. Bovendien is het langetermijn blokkeren van websites niet in overeenstemming met het Wetboek van Strafvordering. Het blokkeren van websites dient als voorlopige maatregel, niet als permanente blokkage”, zei het destijds in de verklaring.

ZDNet heeft het ministerie van Justitie om een reactie gevraagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business