Overnamekandidaten voor de noodlijdende telefoonmaker zouden vooral geïnteresseerd zijn in de meest winstgevende onderdelen van BlackBerry, zoals patenten of besturingssysteem BlackBerry 10.


Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen binnen het bedrijf dat de interesse voor een overname van BlackBerry voorlopig mondjesmaat is. Een klein aantal kopers zou zich aan de poort hebben gemeld, maar zij zien meer in een verkoop in stukken dan een volledige overname.

BlackBerry maakte deze zomer bekend dat het een comité heeft aangesteld dat ‘strategische alternatieven’ overweegt voor de toekomst van het Canadese bedrijf. Daarbij werd voor het eerst openlijk gespeeld met het idee om te verkopen. Enkele weken later werd bekend dat BlackBerry voor november een gesloten veiling op de planning heeft staan.  

Volgens Reuters is de interesse het grootst voor BlackBerry’s mobiele patentenportfolio, die wordt geschat op een waarde tussen de 2 en 3 mijlard dollar.  Ook zijn beveiligde berichtensysteem zou ergens tussen de 3 en 4,5 miljard dollar waard zijn. Voor de toestellendivisie is nauwelijks interesse; analisten schatten dat de ontmanteling zelfs 2 miljard dollar zal kosten.


Gezien het feit dat BlackBerry’s marktwaarde momenteel wordt geschat op 5,4 miljard dollar, zijn alleen deze twee onderdelen al meer waard bij een eventuele onderdelenverkoop.

Desondanks is het nog altijd mogelijk dat BlackBerry in zijn geheel overgaat in andere handen. Het Canadese Fairfax Financial Holdings Ltd, de grootste aandeelhouder, heeft verschillende grote Canadese investeerders benaderd voor een privégang.

Als die kunstgreep slaagt, gaat BlackBerry computermaker Dell achterna. Oprichter Michael Dell haalde de onderneming vorige week van de beurs toen zijn bod van 24,9 miljard dollar werd geaccepteerd.