In deze Q&A geven we een antwoord op de vragen die u mogelijk nog heeft in verband met het gebruik van opslagnetwerken in uw bedrijf.

Advertentie

In de bedrijfsmarkt zijn er over het algemeen drie belangrijke vormen en afkortingen te onthouden. Direct attached storage (DAS) is een extern opslagsysteem dat rechtstreeks met een server verbonden is. De andere twee, NAS en SAN, zijn verbonden met een netwerk.

DAS verliest in veel bedrijven terrein aan SAN en NAS, die een veel grotere flexibiliteit geven. Ook tape wordt sinds jaar en dag gebruikt als opslagmedium voor archivering en back-up. Vandaag de dag wordt nog altijd een significant aandeel van alle data wereldwijd bewaard op tape, al lijkt dat medium wel over zijn hoogtepunt heen.

Wat is het verschil tussen SAN en NAS?

NAS staat voor network attached storage. Het wordt aan het bestaande netwerk gehangen en maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. Het is in wezen niet veel meer dan een externe harde schijf met netwerkaansluiting. Deze vorm van netwerkopslag heeft ook de modale kmo bereikt. Eenvoud en gebruiksgemak zijn daarbij de grote pluspunten. De meeste zakelijke NAS-toestellen hebben vaak al onder meer back-up- en restoresoftware en de nodige beheermogelijkheden.

Grote bedrijven doen dan weer vaak een beroep op storage area networks of SAN"s, die traditioneel op basis van glasvezelverbindingen (fibre channel of FC) werken. SAN is een robuuste technologie, maar vereist een hogere initiële investering en kennis inzake de opbouw.

Wat is RAID?

Vroeg of laat geeft een harde schijf de geest. Omgaan met die (on)zekerheid kan op verschillende manieren. De klassieke aanpak is om op regelmatige tijdstippen back-ups te maken. Maar het terugzetten van zo"n kopie blijkt vaak een tijdsintensieve operatie met bovendien een zekere downtime. De kans op downtime wordt dankzij RAID (redundant array of independent disks) voor een groot stuk opgevangen.

Kies dan wel voor de juiste RAID-modus. RAID-0 valt absoluut te vermijden, omdat het geen gegevensredundantie biedt. RAID-5 wordt veel gebruikt, maar is minder performant als het op schrijfoperaties aankomt. RAID-6 is dan weer vooral interessant voor grotere arrays, maar gebruikt twee schijven in plaats van één voor de opslag van pariteitsberekeningen. Vergeet echter niet dat RAID nooit het maken van back-ups vervangt!

Wat is een SSD?

Omdat klassieke harde schijven veel warmte generen en door hun mechanische werking niet altijd even betrouwbaar zijn, wordt de solid state disk, kortweg SSD, steeds populairder. Dat zijn op flashgeheugen gebaseerde schijven die geen bewegende onderdelen bevatten. SSD"s zijn stil, performant en betrouwbaar. Maar de hoge prijs per gigabyte houdt de technologie nog altijd wat tegen. We vinden SSD"s vandaag vooral terug in ultrabooks en sommige desktops, waar ze gebruikt worden om Windows en programma"s supersnel te laten starten en reageren.

Is opslag in de cloud iets voor u?

Zelf investeren in opslagsystemen is soms kostelijk en moeilijk, bijvoorbeeld inzake beheer van de opslagsystemen . Voor kleinere bedrijven, zonder IT-afdeling, kan het daarom interessant zijn om gebruik te maken van clouddiensten waarbij data "ergens" op het internet worden bewaard.

Cloudopslag is vooral handig, omdat u anderen er heel gemakkelijk toegang tot kunt geven en hen die toegang weer kunt ontzeggen. Zo is er geen nood meer aan een dure, energieverslindende en moeilijk te onderhouden fileserver.

Cloudopslag gaat breed. Het kan gaan om werkdocumenten in Dropbox of Google Drive, maar ook om complete back-uptaken van meerdere systemen die u bij een online back-updienst wegzet. Zeker voor het bijhouden van offline back-ups die niet meer dan enkele tientallen gigabytes aan data omvatten, kunnen clouddiensten extra zekerheid bieden voor uw gegevens.

Wat zijn de eventuele nadelen van cloudopslag?

Opslagnetwerken, zoals NAS, blijven een aantrekkelijke optie. Om te beginnen wat betreft capaciteit, die al snel tot in de (tientallen) terabytes gaat. En waar u bij Dropbox en co vaak moet betalen voor een capaciteit van 100 GB of meer, heeft u dat bij netwerkopslag als een NAS helemaal zelf onder controle.

En dan is er nog de betrouwbaarheid. In tegenstelling tot bij Dropbox heeft u bij een opslagnetwerk als NAS of SAN volledige controle over uw bestanden. Er is niemand anders die er ongemerkt aanspraak op kan maken, tenzij u hem of haar daarvoor toestemming geeft.

 

Deze Q&A is onderdeel van het ICT Jaarboek 2013 – 2014 van Smart Business Strategies. U kunt een pdf-versie van het Jaarboek gratis downloaden via deze link. De papieren versie is voor 7,5 euro te koop in onze shop.

Advertentie