Android heeft recent de kaap van 1 miljard geactiveerde toestellen overschreden. Bijna de helft daarvan draait ondertussen op het meest recente Jelly Bean.

Advertentie

De adoptie van Android Jelly Bean steeg afgelopen maand tot meer dan 45 procent. Alle oudere versies van het besturingssysteem verloren marktaandeel.

Volgens een recente blogpost van Androidbaas Sundar Pichai heeft het Androidplatform recent de kaap van 1 miljard geactiveerde smartphones en tablets overschreden. Bijna de helft daarvan draait ondertussen op Jelly Bean, dat in juni 2012 voor het eerst het levenslicht zag.

Het aandeel van Android 4.1 en 4.2, die samen onder de noemer Jelly Bean vallen, bedraagt volgens de meest recente statistieken 45,1 procent. Dat is een stijging van net geen 5 procent ten opzichte van de maand ervoor. Android 2.3 Gingerbread en Android 4.0 Ice Cream Sandwich boerden allebei achteruit en zijn nog goed voor respectievelijk 30,7 en 21,7 procent van de koek.

Het valt op dat versies ouder dan Android 2.2 Froyo niet langer opgenomen zijn in de statistieken. De reden daarvoor is dat de gegevens verzameld worden via de nieuwe Google Play Store-app en die biedt geen ondersteuning voor de oudere versies. Volgens Google draait ongeveer 1 procent van de toestellen op een oudere versie dan Froyo.

Ook Android 4.3, dat eind juli werd gelanceerd, ontbreekt nog in de statistieken. Nochtans is deze nieuwe versie van het besturingssysteem reeds beschikbaar voor Nexus-toestellen. Vermoedelijk ligt het aandeel van Android 4.3 dus nog onder 0,1 procent. Dat is namelijk het cijfer dat door Google als minimumgrens wordt gebruikt om een versie op te nemen in de statistieken. Een kleine rekensom leert ons dan dat er momenteel minder dan 1 miljoen toestellen op Android 4.3 draaien. Hoogstwaarschijnlijk komt daar binnenkort verandering in wanneer andere fabrikanten de update op hun toestellen beginnen uit te rollen. Zo heeft Samsung reeds aangekondigd dat Android 4.3 in oktober naar de Galaxy SIII en S4 komt.

Android blijft dus een erg gefragmenteerd platform en ondertussen staat ook de volgende Androidversie reeds in de coulissen te wachten. Begin deze week heeft Google onthuld dat Android 4.4 de codenaam ‘KitKat’ krijgt, naar de gelijknamige snoepreep van voedingsmiddelenconcern Nestlé. Meer details over het besturingsysteem zelf en een mogelijke lanceringsdatum zijn voorlopig nog niet bekend.

Advertentie