BlackBerry zou aansturen op een 'snelle veiling' van het bedrijf, die liefst voor november tot een opsplitsing of verkoop zal leiden. Zal Microsoft zich melden als potentiële bieder?

Slechts een krappe maand nadat BlackBerry een comité samenstelde om ‘strategische alternatieven te verkennen’, lijkt het er steeds harder op dat de telefoonmaker in stukken wordt gebroken of in zijn geheel wordt verkocht.

De Wall Street Journal meldde woensdag dat het Canadese bedrijf liefst voor november een koper heeft. De krant beroept zich daarbij op anonieme bronnen binnen BlackBerry.

De geruchten over een haastige verkoop volgen kort na de verkoop van Nokia’s toestellendivisie aan Microsoft voor 7,2 miljard. En volgens persbureau Bloomberg bestaat er een kans dat het bedrijf uit Redmond nog niet klaar is met winkelen.

Bloomberg schreef dinsdag dat Microsoft ‘een oogje houdt op BlackBerry’, waarbij het eveneens anonieme bronnen noemt om die bewering te staven.

De opmerking verscheen ergens onderaan in een langer artikel over de onderhandelingen die leidden tot de overname van Nokia’s toestellen, een groot deel van zijn werknemers en een licentie op zijn patentenportfolio.

De Amerikaanse beurs had echter duidelijk oren naar Microsoft als mogelijke nieuwe eigenaar. De aandelenkoers steeg in de afgelopen drie dagen met zo’n 8 procent.

Vette kluif
Microsoft is het niet eerste en zeker niet het laatste bedrijf dat wordt genoemd als mogelijke koper van de Canadese smartphonebouwer.

Lenovo heeft meerdere keren aangegeven interesse te hebben en ook zakelijke pc-bouwers als Hewlett-Packard en Dell zouden op zoek kunnen zijn naar een hernieuwde aanwezigheid in de mobiele markt.

Toch is het nog altijd niet uitgesloten dat BlackBerry op zelfstandige voet verder gaat als ‘nichespeler’, zoals bestuurslid Bert Nordberg het uitdrukte in een recent interview met de Wall Street Journal.

Nordberg zei in dit vraaggesprek ook dat er ‘bepaalde onderdelen binnen het bedrijf zijn waar het vanaf kan.’ Het Zweedse bestuurslid bedoelt daar waarschijnlijk BlackBerry Messenger mee, dat binnen een paar weken zal verschijnen op iOS en Android.