Een smartphone is handig, tot je hem verliest. Dan liggen er plots een heleboel privégegevens op straat. Gelukkig is daar iets aan te doen.


Elk mobiel besturingssysteem – of het nu gaat om Apple, BlackBerry, Google of Microsoft – biedt een eigen oplossing die je onmiddellijk kunt inzetten om je verloren telefoon terug te vinden. In veel gevallen hoef je vooraf zelfs niet iets ingesteld te hebben om de boel terug te vinden.

Dat wil niet zeggen dat voorbereiding overbodig is. Het is een kleine moeite om een smartphone te voorzien van een wachtwoord of een andere soort beveiliging. Doe je dat niet, dan kan een al dan niet eerlijke vinder al te makkelijk aan de gevoelige gegevens in je telefoon. Natuurlijk is een wachtwoord niet onkwetsbaar, maar het geeft bescherming tegen directe toegang. Zo win je op zijn minst tijd om verdere acties te ondernemen.


Apple

Apple voorziet in iCloud de applicatie Find my iPhone, die je helpt verloren iPhones en iPads op te sporen. Deze applicatie werkt op alle toestellen die iOS 5 of hoger draaien. Je kunt vanaf een desktop of laptop je geregistreerde toestel aanklikken via de iCloud en Find my iPhone op afstand installeren. Als het verloren toestel nog aan staat, kun je op een kaart zien waar het zich bevindt. Ook kun je een geluid laten afspelen op de telefoon en op het scherm laten verschijnen dat het toestel gerapporteerd staat als verloren. Om problemen te voorkomen kun je de iPhone op afstand op slot zetten en eventueel de inhoud wissen. Toestellen die uitgerust zijn met iOS 6 of hoger kun je nog makkelijker terugvinden via de gesproken richtingaanwijzingen die je recht naar het toestel zouden moeten leiden.

Google

Google biedt sinds kort de Android Device Manager aan voor toestellen met Android 2.2 of hoger. Die moet normaal met een update op je toestel zijn terecht gekomen en vind je terug onder Google Instellingen (het icoontje met de G van Google op een groene achtergrond). Je kan met de Android Device Manager de locatie van je toestel vanop afstand bepalen, de beltoon laten afgaan en het apparaat vanop afstand wissen. Wanneer je je toestel niet meer terugvindt, surf je via je computer naar de website van de Device Manager, die dan onmiddellijk op zoek gaat naar jouw apparaat. Wie Android-toestellen in een zakelijke omgeving beheert, kan gebruik maken van de Device Policy Administration for Android. Daarmee kun je als systeembeheerder een extra beveiliging instellen voor toestellen die aan werknemers uitgereikt worden.

Microsoft

Wie Windows Phone 7 of hoger gebruikt, kan terecht op www.windowsphone.com via een laptop of desktop. Klik op deze site op ‘My Phone’ om de telefoon terug te vinden via GPS, op afstand gegevens te verwijderen, de telefoon op slot te zetten of een boodschap op het lock-venster te tonen. Je kunt vanaf hier zelfs je wachtwoord veranderen. Via de site kun je de telefoon zo instellen dat hij zijn locatie om de zoveel uur doorstuurt.

BlackBerry

BlackBerry biedt de gratis applicatie BlackBerry Protect aan om op afstand een telefoon te vinden, op slot te zetten of de gegevens van het toestel te verwijderen. Met dezelfde applicatie kun je dagelijks, wekelijks of maandelijks een back-up van je gegevens maken. Met een BlackBerry Enterprise Server (BES) kan de telefoon op afstand gewist en onbruikbaar gemaakt worden. Beheerders kunnen met deze software de telefoon ook op afstand terugzetten naar fabrieksinstellingen, of naar de standaard veiligheidsinstellingen van het bedrijf.

Applicaties van derden

Alle mobiele besturingssystemen bieden dus standaard een toepassing om verloren telefoons terug te vinden. Daarnaast bestaan er ook heel wat externe apps die hetzelfde bieden. Een klein overzicht:

1. Prey (Android, iOS)
Prey is een openbron beveiligingsapp voor Android, iOS, Windows, Mac en Linux. Met deze toepassing kun je vanuit een webinterface bijhouden waar je toestellen zijn en actie ondernemen als een toestel vermist raakt. Dan krijg je rapporten met daarin de GPS-locatie en foto"s die de camera neemt.

2. GadgetTrak (Android, BlackBerry, iOS)
Als je smartphone vermist of gestolen raakt, kun je vanaf een ander toestel inloggen bij GadgetTrak en het toestel beginnen te volgen. Het is daarnaast mogelijk om een foto van de dief te maken of zelfs een sms te sturen om de dief te lokken.

3. Android Lost (Android)
Android Lost geeft je complete controle over je Android-telefoon op afstand. Via Google Play kun je de app op afstand installeren en per sms activeren. Zelfs als je de telefoon al kwijt bent, is het dus mogelijk om in combinatie met je gekoppelde Google-account nog gebruik te maken van deze dienst.

4. Where"s My Droid (Android)
Na de installatie van Where"s My Droid bedien je alle functies via sms. Je kunt op de verloren telefoon een alarm laten afgaan of hem laten trillen en op afstand een wachtwoord instellen om te voorkomen dat er aan je applicaties wordt gemorreld. Als de vinder de SIM-kaart verandert, krijg je een melding.

5. Dropbox (Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone)
Wist je dat je met Dropbox ook verloren toestellen kunt opsporen? De online interface houdt namelijk alle IP-adressen bij waarmee aangesloten gadgets zijn aangemeld, zodat je via IP-opzoekdiensten een idee krijgt van de locatie van dat toestel.