Microsoft koopt de afdeling 'toestellen en diensten' van de Finse telefoonbouwer Nokia, in een poging om het Windows-ecosysteem wat sneller van de grond te krijgen.

Advertentie

Microsoft koopt de afdeling ‘toestellen en diensten’ van de Finse telefoonbouwer Nokia in een poging om het Windows-ecosysteem wat sneller van grond te krijgen.

Met de deal gaat 3,79 miljard euro gepaard en nog eens 1,65 miljard voor licenties op patenten van Nokia. De raden van bestuur van de twee betrokken bedrijven hebben zich al akkoord verklaard. De kans is groot dat ook de antitrustautoriteiten in de VS en in Europa akkoord zullen gaan. Tegen 2014 zou alles rond moeten zijn.

Met deze aankoop wordt Microsoft een volwaardige telefoonbouwer, jaren nadat het met Windows Phone zijn eigen mobiel besturingssysteem heeft gemaakt. Microsoft werkte al wel sinds 2011 nauw samen met Nokia voor de bouw van Windows Phones.

Nokiabaas en ex-Microsoftie Stephen Elop keert ook terug naar Microsoft. Hij zal er de nieuwe afdeling voor telefoonproductie gaan leiden. Er gaan trouwens nog meer Nokia-toplui over: smart devicesbaas Jo Harlow, baas van operations Juha Putkiranta, Timo Oikanen van de net-niet smartphones, designer Stefan Pannenbecker en de vicepresident voor verkoop en marketing Chris Weber.

Er worden 32.000 Nokia-medewerkers mee overgenomen, waaronder 4.700 mensen in Finland en 18.300 mensen in de productie wereldwijd.

Advertentie