Nieuws

In hun tocht naar de cloud hebben bedrijven nood aan een betrouwbare en locale partner.

[Partner info] Meer en meer organisaties zullen de komende maanden en jaren een deel van hun IT-infrastructuur elders – lees: in de cloud – onderbrengen. “In hun tocht naar de cloud hebben bedrijven nood aan een betrouwbare en lokale partner”, benadrukt Jonas Dhaenens, de CEO van hostingbedrijf en cloud provider Combell.

Forse groei in cloud
De vlucht die ons de komende jaren richting cloud computing wordt voorspeld is gigantisch. Volgens onderzoeksbureau Forrester groeit de markt wereldwijd van 41 miljard dollar in 2011 tot 241 miljard dollar in 2020. Steeds meer diensten voor bedrijven en consumenten zullen dus van buitenaf komen. Want bij cloud computing bevindt uw IT-infrastructuur of software zich niet op één welbepaalde plaats bij u binnen de bedrijfsmuren, maar elders: in de cloud.
 

Jonas Dhaenens, CEO Combell Group

Toch zijn er, binnen de diverse onderdelen van cloud computing, grondige verschillen. Zo voorspelt onderzoeksbureau Gartner in een recent rapport dat vooral het infrastructuur-luik van cloud computing, Infrastructure as a Service of kortweg IaaS, de komende jaren het meest zal groeien. Deze markt zal van 2011 tot 2016 met maar liefst 41 procent toenemen. Dat is een stuk meer dan de groei die er voor PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service) wordt voorspeld, andere categorieën in cloud computing.
“Meer en meer bedrijven zullen dus een behoorlijk deel van hun IT-infrastructuur overhevelen naar de cloud. Als je weet dat IT voor hen alleen maar belangrijker wordt, moeten ze kunnen terugvallen op een betrouwbare partner”, benadrukt Jonas Dhaenens van Combell. “Want een stabiele omgeving staat hierbij voorop.”

Grootste hoster

Met ruim 30.000 Benelux klanten is Combell absolute marktleider in hostingdiensten voor bedrijven, IT integratoren en software ontwikkelaars. Het bedrijf is sinds 1999 uitgegroeid tot de meest betrouwbare one-stop partner voor hosting ‘in the cloud’ van zowat elke IT infrastructuur, website of applicatie. Ook Combell heeft de ambities van bedrijven in de cloud aanzienlijk zien toenemen. Het geeft hierbij een antwoord via Combell Solutions, een eigen afdeling die zich specialiseert in complexe hostingprojecten. “Al ruim vijf jaar leggen we de focus op solutions. We zijn via Combell Solutions nu al hosting provider voor complexe websites en applicaties van multinationals en grote bedrijven als Q8, Vente Exclusive en Pizza Hut”, aldus Jonas Dhaenens, CEO van Combell. “Allemaal bedrijven en projecten die hoge eisen stellen ten aanzien van hun hosting.”

Betrouwbare partner
Ook in de cloud is specialisatie het ordewoord. “Voor een klant is een hostingprobleem vaak uniek. Voor ons is dat het meestal niet, omdat wij er ons echt in specialiseren. Terwijl bedrijven zich kunnen focussen op hun kernactiviteit nemen wij hun cloud- en hosting-infrastructuur voor onze rekening”, vertelt Dhaenens.

 

 

Betrouwbare partner
Ook in de cloud is specialisatie het ordewoord. “Voor een klant is een hostingprobleem vaak uniek. Voor ons is dat het meestal niet, omdat wij er ons echt in specialiseren. Terwijl bedrijven zich kunnen focussen op hun kernactiviteit nemen wij hun cloud- en hosting-infrastructuur voor onze rekening”, vertelt Dhaenens.

Een betrouwbare partner geldt ook in het financiële. “Combell is een financieel gezond bedrijf. Zo groeide de dienstenafdeling Combell Solutions met maar liefst 25 procent het voorbije jaar”, aldus Dhaenens. “Bovendien hebben we ook internationale ambities”, vertelt hij en wijst hij onder meer op UNITT, het nieuwe bedrijf in Nederland dat zich eveneens specialiseert in complexe hostingprojecten.

Betere SLA’s
Ook al hebben de internationale partijen vaak ook een lokale invulling, toch is het voor een doorsnee KMO vaak interessanter om voor uw cloud projecten een beroep te doen op een aanbieder die lokaal goed is ingebed. “Zo’n lokale leverancier kent meer van uw infrastructuur en toepassingen dan een verre overzeese partij”, weet Dhaenens.

De inbreng die u krijgt van een lokale cloud-partner is doorgaans verregaander dan wat u kan verwachten van een partij als Amazon.com, waar u het toch vooral zelf moet uitzoeken. Dat is, volgens hem, op zich geen probleem,  “maar besef dat u over enige IT-expertise moet beschikken of mensen in huis moet hebben die ermee aan de slag kunnen gaan”, voegt hij er aan toe. “Een Belgische cloud- leverancier betekent in de praktijk gewoon vaak minder kopzorgen voor u en uw bedrijf.”

Een lokale partner praat overigens niet alleen uw taal voor de pure ondersteuning van uw infrastructuur en toepassingen, maar praat ook dezelfde taal inzake uw IT en business. U krijgt bij een lokale partij als Combell vaak betere ‘Service Level Agreements’ (of SLA’s) en dus sterkere garanties op het verstrekken van de dienst dan dat u bij de eerste de beste internationale cloud-partner gaat aankloppen. Dhaenens: “Deze garanties gaan niet enkel over betrouwbaarheid en beschikbaarheid, maar ook over beveiliging van uw infrastructuur en toepassingen die bij de cloud partner staan gehuisvest.”

Juridische redenen
Tenslotte zijn er nog juridische strategische argumenten om eerder voor een lokale partij te opteren. Een heet hangijzer, denk maar aan de vele berichten van media van de Amerikaanse Overheid die een rechtstreekse lijn lijkt te hebben met heel wat (Amerikaanse) IT-bedrijven.
Al zijn er ook andere redenen. Bij een lokale partner staan uw servers fysiek in België, wat juridisch nodig of nuttig kan zijn in het geval van een conflict tussen partijen. “Want een juridisch conflict in het buitenland, en zeker buiten de EU, is een strijd op onbekend terrein. Dat wil je liever niet.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business