BlackBerry heeft op dit ogenblik een veertigtal Belgische apps voor BlackBerry 10, het mobiele besturingssysteem dat begin dit jaar uitkwam. Veel van de apps zijn aangepaste Android-apps.

Advertentie

“Sinds maart zijn we bezig met Belgische ontwikkelaars te stimuleren om apps te maken voor BlackBerry 10, het mobiele besturingssysteem van BlackBerry”, zegt de Belgische BlackBerrytopman Hans Peerlinck in een gesprek met ZDNet. “We hebben nu tussen de 30 en 40 apps van Belgische ontwikkelaars.”

BlackBerry heeft het spel slim gespeeld om hun appwinkel op korte tijd te kunnen vullen. Ze hebben het mogelijk gemaakt om Android-apps ook gewoon bovenop BlackBerry 10 te draaien. De ontwikkelaars moeten hun code nog wel laten keuren en ze in een appwinkel van BlackBerry plaatsen, maar zonder al te veel moeite draait de Android-app ook op BlackBerry.

De enige getuige die een gebruiker te zien krijgt van de Android-oorsprong van een app is de virtuele Android-balk. Veel Android-apps gebruiken immers de fysieke terugknop die op Androidtelefoons staat. Een BlackBerrytelefoon heeft die knop niet, dus die moet softwarematig geëmuleerd worden.

Het resultaat van al die Android-import op BlackBerry is dat de meerderheid van de apps niet oorspronkelijk voor een BlackBerrytelefoon gemaakt zijn. “70 tot 80 procent van de Belgische apps is een aangepaste Android-app”, zegt Peerlinck. Dat wil wel zeggen dat er ook echt Belgische apps zijn die specifiek voor BlackBerry 10 zijn gebouwd.

BlackBerry 10 had wereldwijd bij de lancering 70.000 apps in de appwinkel. Nu zijn er 120.000.

Advertentie