Nieuws

Coalitie Zuckerberg wil wereld op het internet aansluiten

Internet.org, een nieuwe coalitie van mobiele internetondernemingen, heeft zich tot doel gesteld om de internetlozen van deze wereld zo snel mogelijk het web op te helpen.

Mark Zuckerberg, hoofd van Facebook, kondigde dinsdag aan dat hij samen met bedrijven als Ericsson, Nokia en Samsung de organisatie Internet.org heeft opgericht. De club heeft zich tot doel gesteld om de 5 miljard mensen zonder internetverbinding aan te sluiten op het wereldwijde web.

“Alles wat Facebook heeft gedaan, is er op gericht om mensen over de hele wereld het vermogen te geven om contact te maken”, zei Zuckerberg in een verklaring.

“Er zijn enorme obstakels in ontwikkelingslanden om contact te maken en lid te worden van de kenniseconomie. Internet.org brengt een wereldwijde samenwerking samen die zal werken aan het overwinnen van deze uitdagingen, waaronder het beschikbaar maken van internet aan de mensen die dat op dit moment niet kunnen betalen.”

[related_article id=”161563″]

De kersverse coalitie, die ook bedrijven als MediaTek, Qualcomm en Opera als leden telt, heeft zich drie doelen gesteld om dat doel te bereiken.

Betaalbaar en in meer talen
Betaalbare toegang is daarbij het belangrijkste, inclusief het verlagen van de prijs voor mobiele toegang.

Ten tweede wil de groep wil ook op meer efficiënte wijze gebruik maken van data, waardoor de data die nodig is om apps te draaien en het internet aan te drijven drastisch omlaag gaat.

Als laatste is de coalitie van plan om nieuwe zakenmodellen te steunen en wil het mobiele operatoren, toestelbouwers, ontwikkelaars en andere specialisten op financiële wijze aansporen om de toegangskosten te verlagen.

Daarbij hoort ook het plan om mobiele toestellen beschikbaar te maken in meer talen dan nu het geval is.

Het mikken op mobiele internettoegang lijkt vitaal voor het welslagen van hun plannen. Het mobiele webverkeer groeit op sommige plaatsen zo snel dat het desktoptoegang al heeft ingehaald. Dit blijkt uit een rapport van Mary Meeker, die dit afgelopen december schreef voor haar werkgever, de durfkapitalist Kleiner Perkins.

Het initiatief kan Facebook ook helpen nieuwe gebruikers aan te trekken in ontwikkelingslanden. Uit een recent rapport van Pew Research Center blijkt dat de weinige mensen in ontwikkelingslanden die toegang krijgen tot internet al snel lid worden van een sociale netwerksite.

In de 12 landen die Pew onderzocht, bezocht zes van de tien smartphonegebruikers een sociaal netwerk via hun telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business