Volgens een nieuw document van de Amerikaanse veiligheidsdienst, wordt 1,6 procent van al het internetverkeer op dagelijkse basis verzameld.


De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft een document vrijgegeven waarin het beweert maar een minieme hoeveelheid internetverkeer op dagelijkse basis te monitoren.

In het document vergelijkt de NSA de hoeveelheid gegevens die het dagelijks op het internet verzamelt met de oppervlakte van een dime (een muntstuk ter waarde van 10 dollarcent) op een basketbalveld.


“Volgens cijfers van een grote technologieprovider wordt op het internet dagelijks zo’n 1.826 petabytes aan informatie verwerkt. Voor haar buitenlandse intelligentiemissies komt de NSA maar met 1,6 procent daarvan in contact. Van die 1,6 procent wordt maar 0,025 procent effectief gecontroleerd. NSA-analisten bekijken als onderdeel van hun opdracht dus 0,00004 procent van het globale internetverkeer,” schrijft de veiligheidsdienst in het document.

De veiligheidsdienst ontkent ook dat het samenwerkt met buitenlandse partners om bepaalde activiteiten uit te voeren die door de Amerikaanse wetgeving worden verboden. Het document benadrukt dat de activiteiten worden uitgevoerd met respect voor privacy en burgerlijke vrijheden.

“We moeten geen burgerlijke vrijheden opofferen om de nationale veiligheid te garanderen,” staat in het document te lezen. “De NSA kan en zal haar operaties verder zetten op een manier die beide waarden respecteert.”

Het NSA-personeel zou bovendien verplicht zijn om zelf aan de alarmbel te trekken wanneer ze denken dat de veiligheidsdienst activiteiten uitvoert die niet stroken met het beleid of de wetgeving.

Het document verscheen enkele uren nadat president Obama tijdens een persconferentie vier maatregelen heeft aangekondigd om transparantie en publiek bewustzijn rond het toezichtsprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdiensten te vergroten.