Nieuws

Vijf business quotes van Richard Branson

Vijf wijsheden van een van de meest succesvolle en opvallendste zakenmensen van de voorbije decennia. Over innovatie en management tot het ontdekken van legendarische popsterren.

Vijf wijsheden van een van de meest succesvolle en opvallendste zakenmensen van de voorbije decennia. Over innovatie en management tot het ontdekken van legendarische popsterren.

Wie op zoek is naar het prototype van een ondernemer, komt vroeg of laat uit bij Richard Branson. Enkele quotes van de man naar aanleiding van zijn (en ons) bezoek aan CA World, de gebruikersconferentie van CA Technologies.

“Als niemand iets doet, liggen de kansen voor het grijpen”

Waarmee Branson verwijst naar de start van zijn vliegmaatschappij. Toen hij tijdens een vakantie met zijn familie naar Puerto Rico wilde reizen, werd de geplande vlucht afgevoerd. Branson charterde voor 2000 dollar een eigen vliegtuig, leende een bord en schreef daarop: ‘Puerto Rico: 39 dollar’. Het idee voor zijn eigen luchtvaartmaatschappij was geboren.

“Je hebt geen product als je er niet voor zingt en ronddanst”

Hiermee verwijst Branson naar zijn feeling voor marketing. Zo staat hij bekend om zijn spraakmakende stunts. Op de eerste dag dat Virgin Atlantic in Londen eindelijk vanuit de luchthaven van Heathrow mocht vliegen, verkleedde Branson zich in een piraat met zwaard en strepenpakje. Daarmee alludeerde hij op concurrent BA, die Virgin ooit een piratenbedrijf had genoemd. “Het levert altijd een leuke persfoto op en daarmee staat je merknaam toch maar mooi op de front page.”

“Het verschil tussen slagen of mislukken is vaak heel erg klein”

Waarmee hij wijst op het feit dat hij ook behoorlijk wat geluk heeft gehad. Als verwoed ballonvaarder keek Branson de dood al meermaals in de ogen. Ook op financieel vlak stonden sommige bedrijven aan de rand van de afgrond en wilden banken de geldkraan dichtdraaien, maar meestal kon hij het tij alsnog keren.
 

“Je moet geen slimmerds aanwerven als je er nadien niet naar wilt luisteren”

Branson staat bekend om zijn open en ongebonden managementstijl. Virgin kent weinig hiërarchie. De man haalde Virgin indertijd weer van de beurs, omdat die constructie het beslissingsproces in de groep naar eigen zeggen te erg vertraagde.

“Luister naar iedereen, niet enkel naar diegenen die je wilt imponeren”

Iedere opinie is belangrijk. Denk maar aan de legendarische anekdote van de taxichauffeur die Branson in de topperiode van muzieklabel Virgin Records aansprak. De man zei dat hij naast chauffeur ook drummer was in een popband. De chauffeur stelde voor om Branson naar het huis van zijn moeder te rijden, waar ze even de opnametape zouden kunnen beluisteren.

Branson wees erop dat hij al ruim te laat was voor een zakenafspraak, maar hij zou zijn geduld op die ene dag nooit berouwen. Uit de luidsprekers van de moeder schalde ‘I can feel it in the air tonight". De chauffeur was Phil Collins.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business