De specificaties voor de opvolger van USB 3.0 zijn vastgelegd. De snelheid van USB 3.1 wordt verdubbeld naar 10 Gbps.

Advertentie

Het consortium rond de USB-standaard (de zogenaamde USB Promoter Group, waarin onder meer Microsoft, Texas Instruments, Intel en HP zetelen) heeft de finale specificaties goedgekeurd voor de nieuwste versie, USB 3.1. Volgens die specificaties wordt de snelheid van de communicatiebus opgedreven naar 10 gigabit per seconde. USB 3.0 kwam niet verder dan 5 gigabit per seconde.

“Superspeed USB 10 Gbps gebruikt efficiëntere datacodering en levert meer dan tweemaal de doorvoersnelheid van het bestaande SuperSpeed USB over verbeterde connectoren en kabels die volledig achterwaarts compatibel zijn”, klinkt het in het persbericht van de USB Promoter Group. USB 3.1 zal dus compatibel zijn met al zijn voorgangers, zoals dat met de vorige versies ook al het geval was.

Nu specificaties klaar zijn, is het aan chipbouwers als Intel en AMD om de chips te bouwen die de nieuwe standaard ondersteunen. Zo gauw de chipsets en de benodigde hardware klaar zijn, kunnen andere bedrijven apparatuur bouwen die is uitgerust met USB 3.1.

Dat zal waarschijnlijk niet meteen voor morgen zijn. In januari ging de Promoter Group er nog van uit dat de eerste producten met USB 3.1 pas eind 2014 in de winkels zouden verschijnen. Een echte brede marktintroductie zal er in 2015 komen. 

Advertentie