In de Google Play Store werden 10 procent meer apps gedownload dan in Apple's App Store. Maar de App Store draaide wel meer dan dubbel zoveel omzet.

Advertentie

Nu de meerderheid van de wereldbevolking een Android-toestel gebruikt is het geen wonder dat er een stuk meer apps worden gedownload bij Google dan bij Apple. Opmerkelijk is wel dat Apple Google nog altijd met een straatlengte verslaat als het op geld aankomt.

 

Volgens een nieuw rapport van App Annie Index werden er in het tweede kwartaal van dit jaar 10 procent meer apps afgehaald in de Google Play Store, vergeleken met de App Store. De App Store genereerde echter 2,3 keer zoveel omzet.

“Hoewel Google Play een voorsprong nam op de iOS App Store in een sleutelparameter, is er nog steeds een brede kloof als het gaat om het ten gelde maken van de apps”, klink het in het rapport.

Vooral spelletjes leverde de App Store een gigantische berg geld op, bijna 75 procent van de volledige omzet van de downloadwinkel komt van games. Ook muziek-apps en programmaatjes voor sociale netwerken waren erg populair. Bijna de helft van de volledige omzet van de App Store komt ook uit twee landen: de V.S. en Japan.

Wanneer je beide downloadswinkels bekijkt, blijken de V.S., Zuid-Korea en Indië de grootste downloaders te zijn bij Google Play. Voor de App Store zijn dat de V.S., China en Japan. De snelste groeiers qua downloads zijn Rusland, Indië en Brazilië.

Zowel bij Google als bij Apple zijn spelletjes het meest populair. Bij Google krijgen ‘communicatie’-apps de tweede plaats, gevolgd door ‘tools’. Bij Apple is de tweede en derde voor respectievelijk ‘entertainment’ en ‘foto en video’.

Google liet vorige week weten dat het tegen eind 2013 verwacht dat er meer dan 70 miljoen tablets geactiveerd zullen zijn. Eind 2012 was dat nog maar 10 miljoen. Met zulke groeicijfers zal het aantal downloads vermoedelijk alleen maar de hoogte in gaan. In totaal staan er nu meer dan één miljoen apps in de Play Store en zijn er in totaal meer dan 50 miljard gedownload.

Ook Apple kan indrukwekkende cijfers voorleggen. De App Store overschreed eerder deze maand de grens van de 50 miljard downloads en heeft zo’n 900.000 programma’s in de aanbieding. Apple heeft naar eigen zeggen al meer dan tien miljard dollar uitbetaald aan ontwikkelaars. Dat moet er op wijzen dat het voor ontwikkelaar loont om voor iOS te werken, ook al neemt Apple een beet van 30% uit de verkoopprijs van de apps. 

Advertentie