Nieuws

Explosieve stijging phishingfraude internetbankieren België

Het aantal gevallen van fraude bij internetbankieren is in de eerste helft van 2013 explosief gestegen, waardoor de teller in juni al bijna zo hoog staat als het gehele afgelopen jaar.

Febelfin, de Belgische federatie voor de financiële sector, gaf deze week nieuwe cijfers vrij over het aantal fraudegevallen bij internetbankieren. Niet alleen is het aantal gemelde gevallen daarbij in de eerste helft van 2013 flink gestegen, maar ook het in totaal gestolen bedrag loopt flink op.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 838 gevallen gemeld, waarbij 2,7 miljoen euro werd buitgemaakt. Als het in dit tempo doorgaat, houdt dat in dat het aantal fraudegevallen met meer dan de helft toeneemt vergeleken met 2012.

Vorig jaar bleef de teller nog steken op 1.004 gemelde fraudegevallen, waarbij zo’n 3 miljoen euro werd gestolen. Daaruit valt te concluderen dat bij diefstallen van online rekeningen grotere bedragen gemoeid zijn.

[related_article id=”161920″]


Bron:Febelfin

Phishing meestal de boosdoener
Volgens Febelfin gaat het in het overgrote deel van de gevallen om phishing, een vorm van diefstal waarbij online bankklanten valse e-mails krijgen toegestuurd waarin ze wordt gevraagd hun gegevens door te geven. Ook proberen oplichters steeds vaker via de telefoon deze persoonlijke gegevens te bemachtigen.  

Febelfin adviseert onder meer met klem om niet in te gaan op verzoeken per mail of telefoon en vraagt bankklanten om bijgewerkte antivirussoftware op de pc te installeren die phishingmails kan onderscheppen.

We lieten vorig jaar al eens zien hoe phishing in zijn werk gaat. Je kunt voor informatie over phishing daarnaast terecht bij Safeonweb.be, een nieuwe online vraagbaak van de Belgische overheid die veiligheidstips geeft voor internetgebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business