Een vice-president van Nokia klaagt dat het ontwikkeltempo van Windows Phone te laag ligt en wil dat Microsoft sneller met nieuwe functies en populaire appaanwinsten naar buiten komt.

Advertentie

Vice-president Bryan Biniak liet zich eind vorige week in een vraaggesprek met International Business Times opvallend kritisch uit over zijn vaste softwarepartner.

De Nokia-directeur vindt dat Windows Phone te laag op Microsofts prioriteitenlijstje staat en wil dat het bedrijf sneller met nieuwe versies op de proppen komt dan nu het geval is. Hij wijt die houding onder meer aan Microsofts achtergrond als bouwer van desktopsoftware, waar ontwikkeltijd voor producten van een jaar of meer de standaard zijn.

“Als een bedrijf willen we niet afhankelijk zijn van iemand anders en dan moeten wachten tot ze het bij het juiste eind hebben”, aldus Biniak.

Zijn uitspraken komen kort na Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build 2013, waar topman Steve Ballmer hamerde op de slogan ‘rapid release (3x)’.

Ballmer doelde daarmee op een ommeslag in het bedrijf die er voor moet zorgen dat de Amerikaanse softwaremaker zijn ontwikkelingsschema omgooit naar snelle, incrementele updates van zijn software en jaarlijkse updates voor zijn platformsoftware.

Waar blijven die apps?
Biniak vindt niet alleen dat Microsoft het tempo moet opschroeven, maar dat het ook meer moeite moet doen om de apps binnen te halen die er toe doen.
De Nokia-man zegt dat de tegenvallende verkoop niet zozeer liggen aan het aantal aanwezige apps voor Windows Phone, maar meer aan het ontbreken van ‘een select aantal applicaties die er moeten zijn.’


Nokia brengt regelmatig nieuwe toestellen uit, zoals deze Lumia 1020, maar zegt dat ze moeilijk te verkopen zijn zonder de juiste apps.

“We brengen op regelmatige basis nieuwe toestellen uit. Bij elk van die toestellen geldt: als er een app is waar iemand om geeft en die is niet aanwezig, dan is dat een gemiste verkoopskans”, zegt Biniak.

Ondanks alle kritiek is de Nokia-directeur vol vertrouwen dat Windows Phone een doorslaand succes zal worden. Hij zegt onder meer dat telecomaanbieders een derde besturingssysteem op de planken willen dat hun klanten meer te kiezen geeft in de winkel. En dat besturingssysteem zal tegen eind 2013 vast en zeker Windows Phone zijn, zo zegt hij.