Volgens de Europese Commissie heeft het grootste deel van Europa - zeker het platteland - nog altijd geen toegang tot 4G-dekking.

Advertentie

Volgens de Europese Commissie woont slechts een kwart van de EU-populatie binnen het bereik van een 4G LTE-netwerk. Op het platteland zakt dat aantal praktisch naar nul. Dat terwijl in de Verenigde Staten 90 procent van de bevolking op 4G kan surfen.

Drie van de 28 EU-lidstaten beschikken zelfs over helemaal geen actief 4G-netwerk. Het gaat meer bepaald om Cyprus, Ierland en Malta. Aan de andere kant zijn er ook maar drie lidstaten waar sprake is van een vergevorderde uitrol van 4G. Hier gaat het om Duitsland, Estland en Zweden.

“Dit is geen manier om een economie draaiende te houden,” stelt Neelie Kroes, Eurocommissaris voor de Digitale Agenda. “Het betekent bovendien dat Europeanen die in landelijke gebieden wonen, of daar op reis zijn, als tweederangsburgers worden behandeld.”

Volgens Kroes wordt het probleem alleen maar erger en staat de EU op de rand van een netwerkcrisis. “Er wordt geschat dat het mobiel verkeer jaarlijks met 66 procent zal toenemen. Smartphones en tablets zijn overal en mensen willen video kijken op die toestellen. Als er niet meer spectrum beschikbaar wordt gemaakt, stuikt de hele boel in elkaar.”

Kroes legt de oorzaak van het probleem bij de fragmentatie van de Europese telecommarkt, die operatoren tegenhoudt om een Europese mobiele strategie uit te werken. Spectrum wordt momenteel op nationaal niveau verdeeld en dat brengt heel wat procedurele en juridische vertragingen met zich mee.

Bovendien hebben de vaak dure veilingen van frequenties er voor gezord dat operatoren minder geld hebben voor de uitrol van 4G-netwerken. In de EU liggen de prijzen die operatoren moeten betalen voor de 4G-frequenties bijna vier keer hoger dan in de Verenigde Staten.

Eerder deze week maakte de Europese Commissie nog bekend dat minder dan de helft van de EU-lidstaten de 800MHz-frequentie reeds hebben vrijgemaakt voor hergebruik door 4G-diensten. Dat moest nochtans reeds begin dit jaar gebeurd zijn.