De iPhone blijft een flinke verkoophit, maar er gingen wel een stuk minder iPads over de toonbank. Ook de verkoop van de Mac boerde achteruit.

Advertentie

In het derde kwartaal van zijn boekjaar heeft Apple 6,9 miljard dollar winst gemaakt op een omzet van 35,3 miljard dollar. In het vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2012 bleef de omzet daarmee min of meer gelijk, maar de winst nam wel een duik van meer dan 21 procent. De cijfers komen niet helemaal onverwacht, voor heel wat analisten waren ze zelfs nog een positieve verrassing. Na de aankondiging ging het aandeel nabeurs er met bijna vier procent op vooruit.

De iPhone blijft het sterproduct van het Californische bedrijf. Apple wist er meer dan 31 miljoen exemplaren van te slijten, tegenover 26 miljoen in het derde kwartaal van vorig jaar. Wel blijkt de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone te dalen, van 613 naar 581 dollar, wat er op wijst dat consumenten vooral interesse hebben voor de wat goedkopere iPhone 4 en 4S, in plaats van voor de dure iPhone 5.

De verkoopscijfers van de iPad moesten wel terrein prijsgeven: er werden dit kwartaal 14,6 miljoen stuks van verkocht, tegenover 17 miljoen vorig jaar. Het is voor de eerste keer sinds de iPad op de markt kwam, dat de afzet van de tablet daalde.

Of consumenten nu de iPad beu zijn of dat het apparaat zijn piek heeft gehad, is moeilijk te voorspellen. Als verzachtende omstandigheid kan aangevoerd worden dat net vorig jaar het nieuwe iPad-model met Retina-scherm op de markt kwam, terwijl de verkoop in dit kwartaal helemaal van modellen moest komen die al een tijdje te koop waren. Al heeft ook de enorme concurrentie van andere tabletbouwers (en hun lagere prijzen) ongetwijfeld een rol gespeeld in de verkoopcijfers.

Ook wat de verkoop van Macs en iPods betreft, was het nieuws niet echt rooskleurig. De Mac-verkopen bleven (met wat goede wil) min of meer stabiel, van 4 miljoen naar 3,8 miljoen, maar de afzet van de iPod daalde met liefst 32 procent tegenover Q3 2012 naar 4,5 miljoen stuks. Het tijdperk van de iPod lijkt daarmee stilaan ten einde te zijn.