De belastingsinspectie controleert momenteel zo'n honderd bedrijven omdat ze een boekhoudpakket gebruiken waarmee ze belastingen kunnen ontduiken.

Advertentie

De belastingsinspectie controleert momenteel zo’n honderd bedrijven omdat ze een boekhoudpakket gebruiken waarmee ze belastingen kunnen ontduiken.

Het gaat om de boekhoudsoftware DBFact van Sage TML. Met een geheim commando zou het mogelijk zijn om inkomsten uit de kassa te doen verdwijnen, zodat je er geen belastingen op moet betalen.

Volgens Het Nieuws op vtm zijn de belastingen de fraude op het spoor gekomen en een onderzoek gestart. De belastingsinspectie is reeds bij een honderdtal bedrijven binnengevallen die gebruik maken van het boekhoudpakket.

Sage TML verklaart dat het de verantwoordelijkheid is van de klant wat hij doet met het programma. “Indien klanten en gebruikers van DBFact er alsnog zouden voor kiezen om de gegevens aan te passen zodat zij zich schuldig maken aan actieve fraude, dan wil Sage TML zich daar uitdrukkelijk van distantiëren,” zegt het bedrijf tegenover Het Nieuws.

Nochtans zou de verborgen functie er volgens een ex-werknemer bij Sage TML op vraag van de klanten zijn gekomen en wordt het zelfs als verkoopsargument gebruikt.

Er zouden nog zeker 400 bedrijven zich aan een controle mogen verwachten. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan effectief gefaudeerd hebben. Bij de FOD Financiën wil men geen commentaar kwijt over individuele dossiers.

Update 19/07/2013: Sage TML heeft in een bericht aan onze redactie laten weten dat het niet gaat om een functie in de software op zich, maar om een onderhoudstool die door technici wordt gebruikt om onregelmatigheden te corrigeren via specifieke codes. Het bedrijf heeft de ondersteuning van deze onderhoudstool geschrapt uit de nieuwe versie van DBFact, die momenteel bij al haar klanten wordt verspreid.

Advertentie