Staat bij u de computer ook heel de dag aan? Met deze zes suggesties kan u die anders verkwiste energie toch nog nuttig inzetten.


Je hebt thuis een computer staan die krachtiger is dan het toestel waarmee we mensen naar de maan gestuurd hebben. En dat ding staat waarschijnlijk heel de dag aan. Zou je die kracht niet beter voor iets nuttigs gebruiken?

1. Help kanker te bestrijden

[email protected], een van de eerste en bekendste ‘distributed computing’ programma’s, zet je computer nuttig in voor wetenschappelijk onderzoek. Het idee achter distributed computing is dat, in plaats van één supercomputer in elkaar te steken, heel veel kleinere computers een deel van hun rekenkracht afstaan om complexe berekeningen te maken.


[email protected] onderzoekt en simuleert hoe eiwitten zichzelf ordenen of vouwen (folding in het engels). Het programma wordt gebruikt om onderzoek te doen naar kanker, Alzheimer, de ziekte van Parkinson enzovoort. Je vindt een download en instructies op de site van de Stanford Universiteit.

2. Zoek buitenaards leven

[email protected] is een wetenschappelijk experiment dat computers van vrijwilligers op internet inzet om buitenaards leven te zoeken. Het experiment komt van de Berkeley Universiteit, een beetje de concurrent van de Stanford Universiteit hierboven. Ook hier moet je weer een gratis programmaatje downloaden.

3. Genees malaria

De World Community Grid wil computers samenbrengen om zo het grootste non-profit ‘grid computing’ netwerk ter wereld te bouwen. Net als bij de projecten van Stanford en Berkeley wordt dat netwerk vervolgens gebruikt om de mensheid te helpen. Op dit moment doet de World Community Grid onder meer onderzoek naar AIDS, malaria en het menselijk genoom.

4. Zoek priemgetallen

Het onderzoeksonderwerp van GIMPS is iets abstracter dan de wereldverbeterende projecten hierboven. Het project zoekt de grootst mogelijke priemgetallen. Het laatste werd gevonden in januari en bevatte meer dan 17.000 cijfers, het soort getal waarvan ik niet eens de naam weet. Wat kwam er ook weer na triljoen? Slaagt je computer erin om een nieuw record te breken, dan maak je kans op een stevige geldprijs.

5. Kies zelf waarvoor je je pc inzet

De grid computing en distributed computing projecten in dit artikel zijn lang niet de enige. Wil je je liever inzetten voor Afrika? Zwarte gaten zoeken in het heelal? Klimaatsveranderingen voorspellen? Met de juiste manager kies je zelf de projecten waarvoor je je computer inzet en kan je nieuwe projecten steunen zonder telkens een ander programma te moeten downloaden.

Grid Republic is een van de handigste managers en laat je kiezen tussen alle projecten op het BOINC-platform van de Berkeley Universiteit. Daar zitten zowat alle projecten op, buiten [email protected]

6. Verdien geld

Bitcoin is een muntsoort die alleen verhandeld wordt op het internet en die niet geregeld wordt door een land of een overheidsinstelling. Er staat dan ook geen goud tegenover. Iemand met een stevige computer kan bitcoins ‘delven’ door met het juiste programma complexe algoritmes op te lossen.

De munteenheid is echter niet voor doetjes; je hebt een degelijke kennis nodig van je computer en de verdere uithoeken van het internet. Je kan bitcoins online inruilen voor ‘echt’ geld, of er op bepaalde sites spullen mee kopen. Omdat bitcoin een gedecentraliseerde munt is, kan je wel niet terecht op officiële sites. Een goede startplek en een (Engelstalige) handleiding vind je op //startbitcoin.com.