Voor service providers is de hosted desktop-markt een veelbelovende, groeiende en winstgevende markt. Voor zakelijke gebruikers bieden hosted desktops een hele nieuwe wereld, waarin je desktop en bijbehorende applicaties overal en altijd beschikbaar zijn, zonder het risico van hardwareproblemen.

Advertentie

‘Hoe groot is de hosted desktop-markt?’ Dit is zonder twijfel de vraag die het meest wordt gesteld door onze service providers.

Dat is ook best begrijpelijk. Onze partners (duizenden organisaties wereldwijd) investeren voortdurend om een voorsprong te krijgen of behouden in de hosted desktop-markt, die wordt gekenmerkt door hoge marges. Daarvoor moeten ze regelmatig aankloppen bij hun directie (of soms bij externe investeerders) voor extra financiering.

Het is echter lastig om een schatting te maken van de omvang van een markt die nog zo relatief nieuw is. Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag, moeten we kijken naar een aantal recente onderzoeken. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat er een aantal soortgelijke markten naar verwachting zal opgaan in de markt voor hosted desktops.

Wat is een cloud hosted desktop? Desktop-as-a-Service?

Laten we beginnen met een definitie van de hosted desktop. Je desktop (meestal Microsoft Windows) is de vergaarbak voor alle applicaties, zowel privé als zakelijk. Het is jouw persoonlijke werkomgeving met jouw gegevens en informatie, die wordt beveiligd door jouw beveiligingsreferenties. Deze omgeving draait traditioneel op je persoonlijke hardware (laptop, desktop, etc.).

En dan virtuele desktops. Dit kunnen volledig functionerende desktops zijn – compleet met applicaties, gepersonaliseerde informatie en beveiliging – waarbij de software draait op een externe server. Meestal draait de software in hetzelfde netwerk binnen dezelfde organisatie op een server in een datacenter. Deze server based desktops zijn eigendom van en worden beheerd door de IT-afdeling, die ervoor zorgt dat alle gebruikers toegang hebben tot hun desktop.

De cloud hosted virtuele desktop gaat echter een stapje verder. Deze desktop draait op een server, doorgaans in een datacenter dat buiten de eigen locatie staat. De data worden geleverd via internet. De leverancier van het datacenter is vaak een managed service provider (MSP) die onder contract staat bij de organisatie die de desktops beschikbaar maakt en onderhoudt. De gebruiker heeft altijd dezelfde desktop en applicaties; alles bevindt zich in de cloud.

Dit model wordt ook wel ‘Desktop-as-a-Service’ (DaaS) genoemd. Deze term onderstreept dat de desktop niet meer kan worden gezien als lokaal draaiende software, maar als een on-demand internetdienst, die op elk moment aan en uit kan worden gezet en dus ook per uur, dag of maand in rekening kan worden gebracht.

Waarom is cloud hosted DaaS zo nieuw?

Zo lang als cloud computing bestaat, is er al de behoefte om desktops te hosten. We zijn pas sinds kort zo ver, omdat aan de ene kant de netwerksnelheid en beschikbaarheid van de meeste internetverbindingen nu pas geschikt zijn voor DaaS. Daarnaast duurde het even voordat  licensiemodellen geschikt waren om desktops via de cloud te hosten en leveren. Het goede nieuws is dat inmiddels aan beide eisen is voldaan, naar tevredenheid van alle betrokkenen.

Dus hoe groot is de markt? Welke kansen zijn er?

Zoals gezegd is de DaaS-markt nog relatief nieuw. Toch kunnen we wel iets zeggen over de grootte van de markt, gebaseerd op bestaande onderzoeken naar soortgelijke markten.

Het blijft een beetje natte-vinger-werk, temeer omdat onderstaande cijfers afkomstig zijn van verschillende bronnen.

1. De bestaande desktop outsourcing markt

Desktop outsourcing is de markt waarin de eigenaar van de desktop (die de desktops doorgaans lokaal draait) het beheer en onderhoud hiervan uitbesteedt aan een derde partij. Volgens Gartner is de wereldwijde markt hiervoor ongeveer 30 miljard dollar. De verwachting is dat een deel van de organisaties in deze markt na verloop van tijd zal switchen naar een cloud hosted model voor onderhoud en ondersteuning, in plaats van een model met uitvoering op locatie en uitbesteed onderhoud. Zelfs als maar 1 procent van deze organisaties overstapt, betekent dat al een injectie in de DaaS-markt van 300 miljoen dollar.

2. Als een percentage van aangeboden cloud-diensten.

Uit het 2012 Global Report van MSPmentor blijkt dat Virtual Desktop Infrastructure (VDI) slechts door iets minder dan de helft (49%) van de top 100 MSP"s wordt aangeboden. Een deel van dit percentage is waarschijnlijk VDI hosting op locatie. Hoewel niet bekend is wat de grootte is van de totale managed service provider-markt, weten we wel dat de totale omzet van de top 100 MSP"s ruim 1 miljard dollar bedraagt. Als maar een klein deel van deze omzet bestaat uit cloud based desktop hosting, kunnen we nog steeds spreken van een gezonde markt.

3. De brede desktopvirtualisatiemarkt

Volgens onderzoek van de 451 Group kan de totale desktopvirtualisatie-markt in 2016 worden geschat op 5,6 miljard dollar (in de VS). Dit is inclusief server- client- en cloud-gebaseerde hosting, session-based computing, applicatievirtualisatie en -beheer. Ook hier geldt dat als slechts een klein deel van deze desktopvirtualisatiemarkt draait om cloud based hosted desktops, er over een paar jaar een enorme markt zal zijn.

4. Hosted Workspace-as-a-Service markt

Workspace-as-a-Service is niet hetzelfde als DaaS, maar volgens onderzoek van IDC zal deze markt in 2016 wereldwijd meer dan 661 miljoen dollar groot zijn.

Waar we nog naar op zoek zijn

Opvallend weinig analisten houden DaaS in de gaten. DaaS wordt door partijen als MSPmentor, MSPalliance of The Web Host Industry Review niet geanalyseerd. Ook wordt er niet bekeken welke MSP’s cloud hosted desktops en DaaS aanbieden. Hopelijk komt hier snel verandering in.

Als de tekenen ons niet bedriegen, zal dat ook veranderen. Voor service providers is de hosted desktop-markt een veelbelovende, groeiende en winstgevende markt. Voor zakelijke gebruikers bieden hosted desktops een hele nieuwe wereld, waarin je desktop en bijbehorende applicaties overal en altijd beschikbaar zijn, zonder het risico van hardwareproblemen.

Advertentie