Nieuws

Kiezen voor Android: open en snelle innovatie

Android is de populairste van de klas. Het diverse besturingssysteem is helemaal gratis en helemaal Google.

De lancering van de iPhone heeft heel de mobiele markt opgeschud. Plots moest iedereen met een antwoord komen. Google was een van de eersten met Android, maar die lancering was lang niet zo succesvol als die van Apple.

Vooral de spartaanse interface zorgde voor een hoge instapdrempel. In de loop der jaren groeide Android uit tot het meest populaire mobiele besturingssysteem. Dat heeft het te danken aan één belangrijke troef: gratis. Google verdeelt Android gratis aan fabrikanten en biedt een open platform waaraan iedereen kan meewerken. Een open platform betekent een snelle evolutie, en dat is wat Android nu zo sterk maakt.

[related_article id=”158901″]

De instapdrempel van Android ligt hoger dan bij iOS of Windows Phone 8, maar je krijgt daarvoor wel een hoop vrije speelruimte terug. Je bent in Android namelijk niet gebonden aan standaardapps, je kiest volledig zelf wat je graag standaard gebruikt. Het zijn die keuzes die Android charmeren. Het zijn ook die keuzes die de drempel voor sommigen te hoog maakt.

App-aanbod

Aanvankelijk bleef het aantal apps klein, maar vandaag zit Android stilaan op kruissnelheid. Het aantal apps is bijna even groot als dat van iOS, alleen de kwaliteit moet nog wat onderdoen. Dankzij het voordelige advertentieprincipe via Google kan Android wel meer apps gratis aanbieden, mits ze af en toe reclame mogen tonen. Een grote plus voor iedereen, zolang je de advertentie niet te storend vindt.

Google staat bekend om zijn diensten, en die zitten natuurlijk centraal in Android ingebouwd. Google+, Google Maps, YouTube, Gmail, Contacts, Calender … alles is aanwezig en geniet volle ondersteuning. Alle informatie kun je in de cloud zetten met Google Drive, of je gebruikt een alternatief zoals Dropbox of Box. Je bent namelijk aan geen enkel standaardprogramma gebonden.

Chrome OS

Android op smartphones is een hit, maar op tablets is de concurrentie met de iPad groot. Dat komt omdat het appaanbod voor tablets bij Android magertjes is. Er zijn weinig aangepaste apps, en dat maakt het minder aantrekkelijk. Er wordt bij Google al langer beweerd dat hun apps zich dynamisch aanpassen voor tablets, maar in de praktijk gebeurt dat zelden.

Android heeft de beste compatibiliteit met Google-diensten, maar hoe zit dat met computers? Google werkt zowel op Windows als Mac OS X, wat de stap naar het Google-ecosysteem heel klein maakt. Sinds enige tijd heeft Google ook Chrome OS voorgesteld als apart besturingssysteem, maar tot nu toe heeft dit project weinig tractie gehad. Chrome OS is een besturingssysteem dat volledig in de cloud zit, waardoor het opvallend licht weegt voor computers. Je hebt dus geen krachtige machine nodig voor Chrome OS, wat hun laptops heel goedkoop maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business