De Amerikaans geheime dienst NSA heeft broncode aangeleverd die ook echt wordt gebruikt in Android, het mobiele besturingssysteem van Google.

Advertentie

Google bevestigt dat delen van Android gemaakt zijn door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Volgens Google is daar geen enkel probleem mee omdat Android openbron is: iedereen mag bijdragen. “Alle Androidcode en de bijdragers zijn publiek toegankelijk voor nazicht op source.android.com", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De eerste code van de NSA is al in 2011 gebruikt. De toepassing heet ‘Security Enhancements for Android’ en ze isoleert apps om te vermijden dat hackers en marketinglui toegang krijgen tot persoonlijke of bedrijfsgegevens die op de telefoon staan. De bedoeling van de app is om de veiligheid van Android te verbeteren. Of er een link is met het spionageprogramma Prism, dat is niet duidelijk.

Op termijn zullen alle Androidtoestellen de NSA-toepassing meekrijgen volgens BloombergBusinessweek. Daaronder zitten dan telefoons, tablets, tv’s en auto’s. De feature zit nu al op de nieuwste Sony Experia Z, de HTC One en Samsungs Galaxy S4. Standaard is de app uitgeschakeld, maar in de toekomst zal ze gewoon aanstaan.

SE voor Android is trouwens een afgeleide van SE voor Linux, een stuk software dat exact hetzelfde doet op Linux. Die code wordt al meer dan tien jaar gebruikt.

Advertentie