Voorkom uw eigen Edward Snowden

Met Edward Snowden had de NSA een mol in de eigen organisatie. Hoe voorkomt u dat er in uw bedrijf ook een Snowden actief is die vermeende gevoelige informatie aan anderen wil lekken?

Voorkom uw eigen Edward Snowden

Met Edward Snowden had de NSA een mol in de eigen organisatie. Hoe voorkomt u dat er in uw bedrijf ook een Snowden actief is die vermeende gevoelige informatie aan anderen wil lekken? Hoe zorg je ervoor dat loslippige medewerkers niet met cruciale informatie aan de haal gaan? Voormalig CIA-analist Sue Mi Terry trekt in een artikel in Foreign Affairs lessen uit de affaire Snowden voor alle bedrijven.

 

1. Neem uw rekruteringsbeleid kritisch onder de loep

Snowden werd door de NSA ingehuurd als consultant en had nooit de mogelijkheid mogen hebben bestanden naar zijn private USB-sticks te kopiëren. “Als de zaak Edward Snowden iets aantoont, is het wel dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten serieuze fouten hebben gemaakt. Werken met jongelingen die rechtstreeks van de collegebanken komen, is sowieso vragen om problemen. Oudere professionals gaan volwassener met hun takenpakket om, brengen meer kennis binnen en vereisen minder jobtraining. Ze hebben ook een lang CV dat een HR-afdeling kan controleren, in tegenstelling tot dat van een onbekende jongere die net van school af komt.”

 

2. Wees kieskeurig met geheimhouding en met het toekennen van toegangsrechten

Sue Mi Terry: “Hoe meer vertrouwelijke data, hoe meer mensen je nodig hebt met verhoogde toegangsrechten. Statistisch gezien is er altijd sprake van een paar rotte appels. Als je de lat hoger legt voor wat geheim moet blijven, kun je ook het aantal mensen met aanvullende rechten terugbrengen.”

 

3. Vertrouw meer op mensen en minder op techniek

Sue Mi Terry: “Het gebrek aan goede ‘Human Intelligence’ is de oorzaak van veel grote inlichtingenmissers van de laatste jaren, denk maar aan het niet kunnen voorkomen van 9/11.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business