Europa en Japan bouwen samen aan een netwerkinfrastructuur die snelheden tot 100Gbps kan halen. Dat is zo'n 5.000 keer sneller dan de huidige snelheid in de EU.

Advertentie

De Europese Commissie heeft samen met Japan zes onderzoeksprojecten aangekondigd die erop gericht zijn om de efficiëntie van onze huidige netwerken te verbeteren, zodat ze zijn opgewassen tegen de explosieve toename in dataverbruik.

Vandaag genereren we allemaal samen wereldwijd 1.700 miljard bytes aan data per minuut. Het verbruik is tussen begin 2012 en begin 2013 verdubbeld en er wordt verwacht dat het tegen 2018 zal vertwaalfvoudigen.

Het dataverbruik groeit sneller dan de capaciteit van onze netwerken. Daarom hebben de EU en Japan de handen in elkaar geslagen om enkele projecten op poten te zetten die zich richten op de verschillende uitdagingen die dit met zich meebrengt.

“Ons toekomstig internet mag geen grenzen kennen, zeker geen grenzen die ontstaan omdat we niet voldoende voorbereid waren op de datarevolutie,” zegt Europees Commissaris Neelie Kroes in een persbericht.

Eén van de initiatieven, project Strauss, richt zich erop om netwerken te bouwen die snelheden tot 100Gbps aankunnen. Dat is zo’n 5.000 keer sneller dan de huidige gemiddelde breedbandsnelheid in Europa, die momenteel 19,7Mbps bedraagt.

De overige projecten richten zich op netwerkcapaciteit, cyberveiligheid, energie-efficiëntie, high density dataverkeer en het ontwikkelen van een gemeenschappelijk framework voor experimenteel onderzoek naar nieuwe netwerktechnologieën.

Europa pompt in totaal zo’n 18 miljoen euro in de projecten.