Waarom zijn rioolputdeksels rond? Dat is een van de beroemde sollicitatievragen van Google. Veel recruteerders hebben de raadseltjes overgenomen, maar nu zegt Google zelf dat dit soort vragen tijdsverlies was.


Googles sollicitatievragen zijn beroemd geworden omdat het zo’n originele breinbrekers waren. Er is niet echt een juist antwoord, maar je kan wel bewijzen dat je logisch kan nadenken met zo’n vraag. Je zou bijvoorbeeld kunnen antwoorden dat een riooldeksel rond is omdat de buizen eronder rond zijn. Een vierkant deksel zou dwaas zijn. Een andere mogelijkheid is dat je een rond riooldeksel niet kan kantelen zodat het door een rond gat valt. Hou een vierkant deksel diagonaal boven de put en je kan er een ondergrondse collega permanent onder de grond helpen. Of je kan gewoon antwoorden dat je al vierkante deksels hebt gezien en dat de vraag gewoon onzinnig is.

De vragen van Google zijn zodanig populair geworden dat anderen ze als inspiratie zijn gaan gebruiken voor eigen selectieprocedures. Zo is er vorig jaar een bestseller verschenen met de ronkende titel: “ben je slim genoeg om bij Google te werken? Strikvragen, zen-achtige raadsels, geflipt moeilijke puzzels en andere duivelse sollicitatietechnieken die je moet kennen om een job te vinden in de nieuwe economie."


De internetgigant heeft nu zelf toegegeven dat hun raadsels niet de meest efficiënte selectieprocedure waren. “We ontdekten dat de breinbrekers puur tijdsverlies waren,” zegt Laszlo Brock, de verantwoordelijke voor People Operations, “Hoeveel golfballen krijg je in een vliegtuig? Hoeveel tankstations zijn er in Manhattan? Een volledig tijdsverlies. Ze voorspellen niets en dienen enkel om de personeelsmanager zich slim te laten voelen.”

Google heeft ook eens gekeken naar de testresultaten van mensen die bij hun werken. Blijkt dat niemand echt goed is in sollicitatiegesprekken. Slechts één kerel bleek goeie medewerkers aan te trekken. Maar hij was op zoek naar zeer specifieke vaardigheden in een vakgebied waar hij specialist in is.

Dit zijn een aantal van de breinbrekers die Google uitvond:

  • Je bent gekrompen tot de grootte van een stuk van 10 cent en je massa is proportioneel meegeslonken om je oorspronkelijke densiteit te behouden. Je wordt dan in een lege glazen blender gegooid. De mixer zal binnen 60 seconden in beweging komen. Wat doe je?
  • Hoeveel geld moet je vragen om alle ramen in Seattle te wassen?
  • Hoeveel keren per dag kruisen de wijzers van de klok elkaar?
  • Een man duwt zijn auto naar een hotel en verliest zijn hele vermogen. Wat gebeurt er?
  • Hoeveel pianostemmers zijn er op deze wereld?
  • Iedere man in een dorp van 100 getrouwde koppels heeft zijn vrouw bedrogen. Elke vrouw weet meteen wanneer een andere man dan haar eigen echtgenoot vreemd is gegaan, maar ze weet het niet van haar eigen man. Het dorp voert een wet tegen overspel in. Elke vrouw die kan bewijzen dat haar man ontrouw is geweest, moet hem die dag doden. De vrouwen gehoorzamen altijd aan deze wet. Op een dag zegt de oppervrouw van het dorp dat een man ontrouw is geweest. Wat gebeurt er?
  • Als je naar een klok kijkt en het is 3.15 uur, wat is dan de hoek tussen de wijzers van de uren en de minuten.
  • Stel dat we n-aantal bedrijven hebben en je zou ze allemaal willen samensmelten. Hoeveel manieren zijn er om de bedrijven te fusioneren?
  • Ontwikkel een evacuatieplan voor San Francisco
  • Je hebt acht ballen van dezelfde grootte. Zeven ervan wegen hetzelfde en een is een beetje zwaarder. Hoe kan je die bal vinden met een balans en twee weegbeurten.

De antwoorden zijn allemaal op het internet te vinden, maar je mag je beste gok ook hieronder in de commentaren achterlaten.