De Chinese smartphonegigant overweegt een overname van Nokia. Het hangt sterk af van wanneer de Finse telefoonbouwer gaat kraken.

Advertentie

Huawei ziet het wel zitten om Nokia te kopen. Een zakelijk manoever dat zijn smartphoneverkoop in Europa en de VS moet vooruit helpen, zegt een manager van het bedrijf.

Volgens de Financial Times of London, zegt Richard Yu, de voorzitter van de consumentenafdeling van Huawei bij de lancering van zijn recentste smartphone: “We overwegen dit soort overnames. Misschien levert de combinatie synergieën op, maar alles hangt af van de bereidheid van Nokia.”

“We hebben een open geest”, zegt Yu.

Nokia zou zijn medewerking moeten verlenen aan een discussie over een overname. Maar het houdt de lippen op elkaar, zelfs over de kwestie of er gesprekken zijn met Huawei of met een andere partij. Een Nokia-woordvoerder zegt dat het bedrijf niet reageert op marktspeculatie.

Of, als Huawei een vijandige overname overweegt, kan het meteen korte metten maken met het koppige management van Nokia. De aandeelhouders van Nokia beginnen zenuwachtig te worden over de Windows Phone-strategie van het bedrijf (en daarmee eigenlijk zijn hele strategie). Als Huawei meteen naar de aandeelhouders trekt, kunnen die ingaan op het aanbod terwijl Nokia het hoofd nog boven water heeft.

Op dit ogenblik heeft Huawei een stevige aantal gebruikers in China. Het bekleedt de derde plaats in smartphoneverkoop na Samsung en Apple. Maar het zou de gewone domme telefoons willen laten voor wat het is en volledig overstappen op smartphones. En er is geen betere kandidaat dan het zwalpende Nokia, de maker van kwaliteitsvolle Lumiasmartphones die minder goed verkopen dan zou moeten.

Afgaande op de commentaren op het verhaal, heeft Yu laten verstaan dat als Nokia niet ingaat op de buyout, dat Huawei meteen helemaal Windows Phone kan dumpen en voor het gratis Android kiezen.

Dit verhaal komt na een hele stroom andere overnamegeruchten: Intel, Microsoft en zelfs Lenovo. De aandelen van Nokia stegen 11 procent nadat het nieuws bekend raakte.

Advertentie