Nieuws

Hoe bescherm je na PRISM je privacy in de cloud?

PRISM maakt gebruik van de servers van Apple, Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, Skype en YouTube. Ook Dropbox zou daar binnenkort aan worden toegevoegd. Laat dat nu net de favoriete clouddienst zijn van veel medewerkers om grotere bestanden uit te wisselen... Vijf tips om bestanden veilig op te slaan.

Hoe bescherm je na PRISM je privacy in de cloud?

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat de Verenigde Staten in hun strijd tegen terrorisme via het PRISM-programma miljoenen burgers bespioneren, zorgt wereldwijd voor onrust. Volgens The Washington Post maakt PRISM gebruik van de servers van bedrijven als Apple, Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, Skype en YouTube. Ook Dropbox zou daar binnenkort aan worden toegevoegd. Laat dat nu net de favoriete clouddienst zijn van veel medewerkers van bedrijven om grotere bestanden uit te wisselen.

Met de hulp van Proact, de grootste onafhankelijke storage integrator en aanbieder van clouddiensten in Europa, geven wij je vijf tips om bestanden veilig op te slaan in de cloud en af te schermen voor al te nieuwsgierige ogen.

 

1. Ga na welke online tools er binnen de organisatie worden gebruikt om documenten op te slaan en te delen.

Vaak heeft de IT-afdeling geen duidelijk overzicht welke cloudapplicaties of FTP-oplossingen door medewerkers gebruikt worden om op het bedrijfsnetwerk documenten te delen en gegevens op te slaan. Maak een inventaris en schrap alle applicaties die je niet vertrouwt.

 

2. Inventariseer waar kritische bedrijfsgegevens staan opgeslagen.

Cloudopslag kan heel veilig zijn. Maar PRISM maakt nu duidelijk dat bedrijfsgegevens mogelijk niet privé blijven als ze opslagen zijn in de VS. Veel populaire file-sharing-diensten maken gebruik van Amazon S3 als opslagdienst voor klanten. Amazon S3 ondersteunt de Safe Harbor-principes en stockeert data van Europese klanten ook in Europa, waar sowieso strengere privacyregels gelden. De meeste gratis file-sharing-diensten echter lappen Safe Harbor aan hun laars. Publieke clouddiensten als Dropbox, Microsoft SkyDrive en Google Drive hebben hun servers in Amerika staan. Het gevolg: je bestanden vallen onder het Amerikaanse rechtssysteem en kunnen door ogen van buitenstaander begluurd worden.

 

3. Lees de garanties over back-up en security na.

Als een leverancier van clouddiensten onvoldoende garanties geeft over beveiliging en back-up van dataopslag, laat je je medewerkers best weten dat hij op de zwarte lijst belandt.

 

4. Vraag de mening van je medewerkers.

Waarom gebruiken ze publieke clouddiensten? Misschien deugen de voorzieningen van het eigen bedrijf niet? Zijn de applicaties van de vaste leveranciers gebruiksonvriendelijk? Vraag je medewerkers wat hun behoeften zijn en ga op zoek naar veilige alternatieven.

 

5. Private of publieke cloud?

Niet alle informatie is vertrouwelijk en dus is het in sommige gevallen geen enkel probleem wanneer gegevens in de publieke cloud uitgewisseld worden. Gevoelige informatie die langdurig bewaard moet blijven, sla je best op in een private cloud of in een enterprise cloud. Informatie die niet van levensbelang is, maar wel snel beschikbaar moet zijn, mag in een publieke cloud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business