Connecties op Facebook kunnen studenten extra zelfvertrouwen geven en ze laten geloven dat ze sneller een baan kunnen vinden. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten.

Advertentie

Facebook kan je depressief maken door alle vrolijke berichten die iedereen maar de wereld blijft insturen, wees eerder onderzoek al uit, maar het kan studenten ook vooruithelpen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de University of Michigan en de Michigan State University.

Via Facebook en andere sociale media maken studenten sneller contact met anderen en ‘nestelen’ ze zich steviger in de markt. Of zoals onderzoekster en doctoraal student Yvette Wohn het zegt: “Onze raad aan leerlingen en studenten is dat sociale media hen vooruit helpen, ook wanneer ze benadeeld zijn in termen van financiële middelen en ouderlijke steun. Sites zoals Facebook maken het makkelijker om vragen te stellen, ook over zaken waarvoor er anders een hoge drempel is bij diezelfde leerlingen.”

De onderzoekers ondervroegen meer dan 500 studenten. Ze kwamen er achter dat studenten die op een sterke manier verbonden zijn met sociale media 1,8 keer meer zelfvertrouwen hebben dan studenten die minder actief zijn.