McAfee waarschuwt dat het mobiele besturingssysteem van Google in het vizier van hackers blijft. In het eerste kwartaal van 2013 steeg de malware op Android-toestellen met meer dan 30 procent.


Cybercriminelen richten zich niet enkel op sociale netwerken en desktop pc’s maar ook op mobiele apparaten en in zeldzame gevallen zelfs op medische apparatuur. Het ziet er echter naar uit dat hackers meer en meer focussen op Android-apparaten.

Het meest recente McAfee Threat Report (PDF) toont de resultaten van het eerste kwartaal van 2013. Hieruit blijkt dat de malware op Android-toestellen met meer dan 30% steeg.

De meeste malware is gevonden op Android-toestellen. Symbian is het tweede populairste platform voor hackers. De derde plaats is voor Java maar dat platform is inmiddels vrijwel uitgestorven.


McAfee zegt dat de commerciële spyware en adware op Android afgenomen is. Gewone spyware en doelgerichte aanvallen op specifieke personen zijn prominenter aanwezig. De toename van botnets is ook duidelijk.

Uit het rapport blijkt dat pc’s nog altijd het populairst zijn voor hackers. Sociale netwerken zoals Facebook en Twitter zijn ook erg gegeerd omdat gebruikers onbewust vrienden verleiden om een kwaadaardige code te installeren. McAfee merkte ook een grote verspreiding van de Koobface-worm op Facebook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Spam blijft eveneens toenemen.