Kom meteen terzake bij het doorsturen of embedden van een YouTube-video en laat de clip starten bij een zelfgekozen tijdstip. Met deze tip leer hoe je de code aanpast om dat voor elkaar te krijgen.

Advertentie

De wereld kan maar niet genoeg krijgen van YouTube. Uit de laatste telling concludeert Google dat 6 miljard uur video per maand wordt bekeken. Maar bij het bekijken van de clips zijn de meeste mensen op zoek naar een specifiek moment: het winnende doelpunt, de clou van een grap of een spannend moment in een oude speelfilm.

Je kunt anderen nu een plezier doen door gelinkte of ingesloten video’s op je site direct te laten starten vanaf het moment waarop het spannend wordt. Dat maakt de video’s een stuk relevanter en bespaart je publiek tijd.

Sleutelen aan een reguliere YouTube-link
Het aanpassen van het beginpunt van een video is in wezen redelijk eenvoudig. We gebruiken hier als voorbeeld een demovideo van Ubuntu voor tablets, die we afgelopen februari hebben opgenomen bij Mobile World Congress 2013.

//www.youtube.com/watch?v=dTduDdp-UD&

Stel, je wilt de video laten starten vanaf 4 minuten, 3 seconden. Voeg dan achteraan het stukje t=4m3s toe (zonder spaties) en je krijgt het volgende resultaat:

//www.youtube.com/watch?v=dTduDdp-UDc&t=4m3s

Probeer maar uit en je ziet het verschil.

Het internet zou het internet niet zijn als iemand niet een online tooltje had ontwikkeld om dit proces wat makkelijker te maken. Voer het gewenste tijdstip in op de site YouTubeTime en je krijgt de code automatisch opgelepeld.

En nu de embedded video
Tot zover is dit een eenvoudig trucje, maar wat nu als je een YouTube-video wilt embedden binnen een artikel op je blog of site en een eigen startpunt toevoegen? Als je de speciale embedcode van YouTube toevoegt in de broncode van je artikel, zal de video netjes tussen de paragrafen verschijnen. Maar de procedure werkt ditmaal iets anders en vereist wat meer handwerk.

Laten we de embedcode van de eerder genoemde Ubuntu-demo van MWC 2013 er eens bij nemen. Je kunt een embedcode vinden in het tabblad Share, dat onder een YouTube-video staat.

iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/dTduDdp-UDc" frameborder="0" allowfullscreen>

Als je ook deze video wilt laten starten met als beginpunt 4 minuten en 3 seconden, zul je eerst wat rekenwerk moeten verrichten, omdat Google helaas alleen seconden accepteert in een embedlink.

Uit het rekensommetje 4 x 60 seconden + 3 komen we uit bij 243, het getal wat je nu zult gebruiken in de embedlink. Je moet nu aan het einde van de videobron (de weblink tussen aanhalingstekens vlak na src=) het volgende stukje code toevoegen: #t=243.

De bijgewerkte videocode ziet er nu als volgt uit:

iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/dTduDdp-UDc#t=243" frameborder="0" allowfullscreen>

Houd er overigens rekening mee dat we beide voorbeelden de tag <iframe> aan het begin van de embedcode vervangen hebben door het woord iframe. Als je deze voorbeeldvideo"s dus wilt uittesten, moet je de code dus herstellen.

We zijn er helaas nog niet achter hoe je zowel het begin- als eindpunt binnen een YouTube-video kunt bepalen, maar dit is alvast een goede start.

Advertentie